Требуется урегулировать законодательно труд детей

04.08.2001, 13:32

Межведомственная Комиссия по вопросам охраны детства рассмотрела на своем заседании, которое проходило под председательством Вице-премьер-министра Украины Владимира Семиноженко, проект Государственного доклада о положении детей в Украине по итогам 2000 года. (укр.)

Ця щорічна доповідь присвячена винятково гострій для нашого суспільсттва проблемі - праці дітей.

Саме тому голова Комісії наголосив, що нині, коли помітними є реальні ознаки зростання виробництва і набирає більш прагматичних форм трансформаційний процес, назріла потреба зробити кроки щодо організації праці дітей відповідно до нинішніх умов.

Володимир Семиноженко підкреслив, що працю дітей не варто сприймати як щось неприродне і принизливе, оскільки саме праця є одним з головних елементів виховання. Тому для цієї мети, на його думку, варто відродити призабуті методи, зокрема, роботу таборів праці та відпочинку, інші корисні як для трудового виховання, так й для поступового формування особистості форми. Статистика свідчить, що найбільше працюючих дітей припадає на сільське, лісове та рибне господарство (46%), торгівлю (26%) і сферу послуг (19%). Навіть в промисловості і будівництві підпрацьовує відповідно 5% і 4% дітей.

Однак, як не раз зазначалося у виступах на засіданні Комісії, не може не викликати величезного занепокоєння нерегульована праця дітей в основному в недержавному секторі, яка доволі часто малооплачувана або зовсім не оплачується. Крім того, як свідчить наведена в доповіді сумна статистика, нині дедалі більше дітей потрапляє у вир ринкових відносин через неспроможність батьків забезпечити сім'ю, прагнення підлітків до ранньої самостійності тощо. Надзвичайно непокоять факти дитячого жебрацтва, проституції, що є небезпечним не лише для здоров'я дітей, а й часто становить загрозу для їх життя. Як відомо, праця дітей віком до 15 років в Україні законодавчо заборонена.

Володимир Семиноженко у зв'язку з цим наголосив, що нині урядовцям, політикам варто задуматися над тим, яким чином максимально захистити дітей від проявів експлуатації з боку роботодавців. Зокрема, вважає він, слід розробити законодавчі акти, якими б чітко і з врахуванням вікових особливостей дітей регламентувалися засади їх роботи, її багатоваріантність і доступна дитині нормованість, ступінь навантаженості тощо. Особливої уваги при цьому потребує проблема надання переваг освітньо-виховним аспектам у житті дитини, збереження її здоров'я. Адже йдеться тут про найголовніше - про майбутнє нації, майбутнє України, додав він.

Віце-прем'єр-мінстір доручив у стислі терміни доопрацювати проект щорічної доповіді, посиливши його аналітичний зміст та рекомендувальний розділ.

Члени Комісії обговорили також хід підготовки до вересневої Спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо становища дітей, у роботі якої візьме участь українська делегація.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також