Конгресс США первым поздравил Украину

07.08.2001, 11:09

Соединенные Штаты Америки первыми поздравили Украину с 10 годовщиной независимости, которая приближается. Опередить весь мир решила Палата представителей Конгресса США, которая приняла поздравительную резолюцию. (укр.)

"США повинні продовжувати співпрацю з Україною в проведенні демократичних реформ та побудові ринкової економіки, а також сприяти вступу України в європейські та трансатлантичні структури", - йдеться в документі. Конгресмени наголошують на необхідності для України спрямовувати зусилля на підтримання балансу між законодавчою та виконавчою гілками влади з метою подальшого проведення демократичних реформ та становлення громадянського суспільства.

У резолюції також відзначається, що проголошення Україною 24 серпня 1991 року незалежності призвело до дезінтеграції Радянського Союзу. Україна та США, наголошується в документі, базуючись на своїй відданості демократичним цінностям, заявили про намір налагодити широку та довготривалу співпрацю, що було закріплено в 1994 році в Хартії про українсько-американське партнерство, дружбу та співробітництво.

Американські конгресмени зазначають, що прийняття в 1996 році Україною демократичної Конституції та проведення на її основі парламентських та президентських виборів дозволили відійти від колишньої комуністичної моделі однопартійного тоталітарного управління. В документі наголошується, що після проголошення незалежності Україна успішно трансформувалася з колонії Радянської імперії в гідну миролюбиву державу, яка встановлює зразкові відносини з сусідніми державами й послідовно рухається курсом європейської інтеграції.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також