Президент ветировал Закон "О дипломатической службе"

08.08.2001, 11:26

Президент Украины вернул в парламент со своими предложениями Закон "О дипломатической службе" для повторного рассмотрения. (укр.)

Як зазначається в пропозиціях глави держави, цей документ не може бути підписано, оскільки положення статті 13 Закону не відповідають Конституції України. Так, зокрема, частиною першою статті 13 Закону визначено, що призначення на дипломатичні посади та звільнення з них здійснюються Президентом України та Міністром закордонних справ. При цьому для глави держави цією статтею передбачено призначення на посади та звільнення з посад лише Міністра закордонних справ, надзвичайних і повноважних послів, постійних представників при міжнародних організаціях. Призначення ж на інші дипломатичні посади відповідно до частини п'ятої цієї статті здійснюється Міністром закордонних справ.

Такий підхід не відповідає Конституції України, яка передбачає призначення Президентом України не тільки членів Кабінету Міністрів, а й усіх керівників центральних органів виконавчої влади (пункт 10 статті 106).

Президент України пропонує, зокрема, у статті 13 Закону частину першу виключити, а частину другу викласти у такій редакції: "Міністра закордонних справ України та інших керівників Міністерства закордонних справ України призначає на посади за поданням Прем'єр-міністра України та звільняє з посад Президент України".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також