Президент издал указ о мерах по развитию продовольственного рынка

09.08.2001, 14:59

Президент Украины подписал Указ "О мерах по развитию продовольственного рынка и содействию экспорту сельскохозяйственный продукции и продовольственных товаров". (укр.)

Цей документ є черговим кроком щодо дальшого розвитку вітчизняного продовольчого ринку, започаткованого минулорічними Указами Президента України "Про заходи щодо забезпечення формування та функціонування аграрного ринку" (від 6.06.2000) та "Про невідкладні заходи щодо стимулювання виробництва та розвитку ринку зерна" (від 29.06.2000).

Необхідність Указу пов'язана переважно із відставанням темпів росту внутрішнього споживання від зростання обсягів виробництва у харчовій та переробній промисловості АПК.

Уже два роки в харчовій промисловості України мають місце стійкі позитивні тенденції. Виробництво харчових продуктів зростає на 22%-26%, а частка галузі у промисловому виробництві досягла 17% і посідає друге місце після чорної металургії. Вітчизняні продовольчі товари стали домінувати на внутрішньому ринку: їх питома вага збільшилась з 50% - у 1996 року до 93% - у 2000 року.

Водночас невідповідне зростання внутрішнього споживання реально загрожує зупиненням нарощування виробництва у харчовій промисловості.

Уникнути цього можливо за рахунок підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, збільшення обсягів її реалізації на зовнішніх ринках, а також подальшого розвитку інфраструктури внутрішнього аграрного ринку.

Тому Указом доручено уряду здійснити комплекс заходів щодо вдосконалення державної підтримки створення та впровадження новітніх технологій у аграрній та переробній сферах АПК, визначення механізмів кредитного забезпечення сільського господарства, здійснення збалансованої цінової політики, дальшої гармонізації вітчизняних та міжнародних систем сертифікації і стандартизації продукції, запровадження міжнародних систем забезпечення безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини, захисту споживачів, посилення митного контролю за імпортом сільгосппродукції і продовольчих товарів та ін.

Цим документом передбачається низка заходів щодо активізації просування продовольчих товарів вітчизняного виробництва на світовий ринок. А саме - до держав, що здійснюють централізовані закупки сільськогосподарської продукції і продовольства, а також до тих країн, які запровадили обмеження на імпорт тварин і продукції тваринного походження з держав з несприятливою епізоотичною ситуацією.

Згідно Указу Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні та Київська і Севастопольська міські держадміністрації у тримісний термін мають затвердити регіональні програми розвитку аграрного ринку та забезпечити сприяння поглибленню інтеграції агропромислового виробництва.

Реалізація Указу Президента України дасть можливість закріпити тенденцію зростання у агропромисловій сфері за рахунок активізації аграрного ринку та збільшення експорту вітчизняних продовольчих товарів.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також