Инвестиционные условия в Украине улучшились

27.09.2001, 10:43

Итоги 8 месяцев 2001 года свидетельствуют о существенном увеличении инвестиционной активности в Украине. (укр.)

Це стало можливим в процесі реалізації завдань інвестиційної стратегії, визначених Посланням Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2000 році".

Насамперед, відбулося суттєве прискорення розвитку будівельного комплексу. За рахунок розширення будівництва енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС, магістральних трубопроводів для транспортування нафти і газу у Закарпатській області та нафтового терміналу у м. Одесі, відновлення ліній електропередач та інших об'єктів у Закарпатській, Вінницькій, Кіровоградській та Одеській областях; реконструкції вокзальних комплексів в містах Києві, Львові, Ковелі обсяги будівельно-монтажних робіт зросли більше, ніж на 8% проти минулорічного 1%.

Значно пожвавилося будівництво в соціальній сфері: збільшились обсяги реконструкції та реставрації об'єктів освіти, охорони здоров'я, житлових будинків та інших об'єктів соціального призначення в регіонах України. Найбільшого приросту тут досягнуто у Донецькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

У прискоренні розвитку будівельного комплексу провідна роль належить недержавному сектору, на який припадає майже три чверті загального обсягу будівництва, а темпи приросту підрядних робіт у ньому суттєво перевищують середньогалузеві.

Послідовна реалізація заходів, визначених Указами Президента України "Про додаткові заходи щодо збільшення надходжень інвестицій в економіку України" від 22.02.2001 р. та "Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні" від 27.06.2001 р. сприяла також зростанню загальної інвестиційної активності в економіці. Зокрема, темпи приросту інвестицій в основний капітал в 2 рази перевищують темпи росту ВВП. За темпом приросту інвестицій в основний капітал Україна посідає провідні позиції серед країн СНД.

Пожвавлення інвестиційної діяльності стало можливим завдяки зростанню реальних доходів населення, збільшенню обсягів кредитування реального сектора економіки за рахунок зниження вартості кредитних ресурсів, покращання фінансування державних інвестицій.

Подальше нарощування інвестиційного потенціалу економіки є вагомим чинником її стабілізації та вирішення основних соціально-економічних завдань, підвищення рівня життя населення України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також