Правительство защищает интересы журналистов

27.09.2001, 12:57

Кабинет Министров Украины утвердил комплекс документов по усилению социальной защиты журналистов и утверждению свободы слова в государстве. (укр.)

На виконання доручень Президента України 26 вересня Кабінет Міністрів України розглянув питання про стан виконання Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", Указів Президента України "Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, дальшого утвердження свободи слова в Україні", "Про удосконалення діяльності органів виконавчої влади з питань інформування населення", інших актів, спрямованих на створення умов для безперешкодної діяльності вітчизняних журналістів, підвищення їх соціального та правового захисту.

Винесення цих питань на порядок денний засідання Кабінету Міністрів України було зумовлене проблемами, які накопичилися у сфері інформаційної політики держави ще з часів діяльності попередніх урядів.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України, яке прийнято за підсумками обговорення, центральним органам виконавчої влади доручається опрацювати зміни до чинного законодавства, які б конкретизували основні аспекти поведінки держави в інформаційній сфері, її відповідальність і право на захист національних інтересів, як у внутрішньому, так і міжнародному інформаційному просторі.

Розпорядження зобов'язує Держкомінформ та Фонд державного майна розробити і до листопада цього року внести Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань оренди приміщень телерадіоорганізаціями, редакціями засобів масової інформації.

Передбачається також створення Фонду соціальної допомоги журналістам вітчизняних засобів масової інформації.

Відповідним міністерствам і відомствам разом з Національною спілкою журналістів до 1 грудня цього року доручено опрацювати проект Указу Президента України "Про порядок призначення стипендій Президента України дітям журналістів, які постраждали внаслідок виконання ними службових обов'язків".

З метою вдосконалення механізму оплати праці, пенсійного забезпечення журналістів державних і комунальних засобів масової інформації прийнято постанову Кабінету Міністрів України, яка передбачає встановлення журналістам державних і комунальних засобів масової інформації надбавки за почесне звання "заслужений" у розмірі 15% посадового окладу відповідно до діючих умов оплати праці державних службовців. Передбачено врахування цієї надбавки при обчисленні розміру пенсій для журналістів.

Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", яким передбачається впровадження розміру заробітної плати працівникам редакцій державних та комунальних ЗМІ, який дорівнює грошовому утриманню відповідних категорій державних службовців.

Ухвалені Кабінетом Міністрів України рішення визначають стратегію роботи уряду в інформаційній сфері на найближчий час.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також