Сердцу не прикажешь...

27.09.2001, 11:49

В Киеве проходит объединенный пленум Украинского научного общества кардиологов и Ассоциации врачей-интернистов. (укр.)

За словами Юрія Кундєєва, віце-президента Академії медичних наук України, науковці та практики у черговий раз зібралися, щоб виробити стратегію подолання серцево-судинних захворювань, які на першому місці серед причин смертності українців.

Начальник управління з надання спеціалізованої медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я Мирослава Жданова у виступі на відкритті пленуму оптимістично сказала, що в Україні є достатня база для лікування недуг судин і серця. Але уточнення, що це стосується лише Києва та ще кількох великих міст, не прозвучало з уст пані Мирослави. А ще найжахливіше те, що більшості хворих українців лікування фінансово непосильне. Бо, наприклад, хронічні захворювання серця потребують щомісяця близько 300 гривень.

Особливо насторожує спеціалістів прогресія випадків підвищення тиску - артеріальної гіпертензії та погіршення постачання крові до серцевого м'яза - ішемічної хвороби "двигуна" людського організму. Так, кількість випадків останнього захворювання за п'ять років збільшилася на 75%, сьогодні на нього страждають близько 6 мільйонів чоловік.

Узагалі, за статистикою, вітчизняні показники серцево-судинних захворювань не найжахливіші. Приміром, інфарктів у нас у 3-4 рази менше, ніж в Англії чи США. Але це не реальна картина. Бо значна частина захворювань просто не реєструється.
Валентина Кащенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також