Броня для фина?

04.09.2001, 17:30

Завершился четырехдневный первый официальный визит в Украину Министра обороны Финляндии Яна-Эрика Энесмана. (укр.)

За пiдсумками переговорiв керiвники оборонних вiдомств України та Суомi пiдписали меморандум про взаємопорозумiння. Особливої уваги вони придiлили питанням роззброєння та контролю над озброєнням, участi України у врегулюваннi кризових ситуацiй.

Вiдповiдаючи на запитання журналiстiв, Ян-Ерiк Енестам зазначив, що нинi в Оборонних силах Фiнляндiї постало питання про модернiзацiю танкiв Т-72, якi придбали фiни у колишнього Союзу. Коли рiшення буде прийнято, то "... позицiя України в цьому питаннi буде сильною", пiдкреслив вiн. Як вiдомо, в розпал "холодної вiйни", коли Кремль дружив iз Гельсинкі, до вiйська цiєї скандинавської країни було поставлено велику кiлькiсть бронетехнiки, комплексiв ППО тощо. Нинi ця зброя потребує замiни або глибокої модернiзацiї.

З можливостями українських зброярiв добре обiзнанi керiвники вiйськового вiдомства Фiнляндiї. Так, у березнi минулого року пiд час вiзиту в Україну делегацiя матерiально-технiчного управлiння оборонних сил цiєї держави вiдвiдала Харкiвське КБ iм. Морозова та завод iм. Малишева. Але вiтчизняних зброярiв чекає жорстка конкуренцiя. Бронетехнiку, зокрема танки Т-72, бойовi машини пiхоти та бронетранспортери можуть ремонтувати та модернiзувати в багатьох країнах. Не приховують своїх намiрiв отримати замовлення iз Суомi i амбiцiйнi росiяни. У боротьбi за можливi контракти визначальним може стати полiтичний фактор. При такому розкладi фору отримають росiйськi фiрми.
Сергiй Чорноус.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також