Миссия МВФ за возобновление финансирования Украины

08.09.2001, 11:22

Миссия Международного валютного фонда, которая 7 сентября завершила свою работу в Киеве, намерена рекомендовать Совету директоров Фонда возобновить кредитование Украины по программе расширенного финансирования. (укр.)

Вранці 7 вересня 2001 року відбулася зустріч Прем'єр-міністра Анатолія Кінаха з головою Місії МВФ в Україні Джуліаном Беренгаутом, котрий відрекомендував голові українського уряду новопризначеного Старшого представника Фонду в Україні Лоренцо Фільюолі.

Сторони обговорили стан виконання домовленостей між урядом та Міжнародним валютним фондом. За словами Анатолія Кінаха, одне з основних завдань України - інтеграція у європейські структури, і уряд розглядає співпрацю з МВФ як важливу складову цього процесу.

Серед останніх умов, поставлених МВФ, - подання урядом до парламенту України проекту бюджету на 2002 рік не пізніше ніж 15 вересня, в якому буде враховано рекомендації Фонду щодо дефіциту бюджету (не більше 1,7% ВВП). Цей пункт домовленостей Кабінет Міністрів України вже практично виконав - 5 вересня проект "Закону про бюджет на 2002 рік" розглянуто на засіданні уряду і наступного тижня він буде переданий на розгляд парламенту.

Джуліан Беренгаут високо оцінив роботу уряду в аграрно-промисловому комплексі. Він, зокрема, підкреслив, що вважає високий врожай зернових не лише "заслугою" сприятливих погодних умов, але, в першу чергу результатом структурних перетворень у цьому секторі економіки. Також було висловлено підтримку кредитно-монетарної політики уряду і Національного Банку.

Щодо виконання бюджету поточного року голова місії МВФ підкреслив, що враховуючи неповне надходження коштів від приватизації, вважає доцільним рекомендувати українському урядові скоротити і певні видатки, закладені у бюджеті-2001.

Загалом, сторони знайшли порозуміння з усіх питань. В інтерв'ю журналістам після зустрічі Джуліан Беренгаут зазначив, що буде рекомендувати Раді директорів Міжнародного валютного фонду відновити надання Україні кредитів, передбачених програмою розширеного фінансування EFF.

Засідання Ради має відбутися 20 вересня. Якщо буде прийнято позитивне рішення, то вже до кінця поточного року Україна може розраховувати на одержання близько $540 млн. від МВФ (по $270 млн. двома траншами).

Проте в українському уряді вважають: більш важливим, є те, що співпраця держави з Фондом у світі сприймається як позитивний сигнал для інвесторів. У випадку вирішення питання на користь України більш ефективно розвиватиметься співпраця і з Світовим банком. Так само 20 вересня на засіданні Ради директорів Світового банку розглядатиметься питання щодо надання Україні системної позики. За цією програмою Київ розраховує одержати у 2001 році ще близько $250 млн.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також