Металлургический комплекс Украины требует обновления

18.01.2002, 11:44

Под председательством Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха состоялось совещание по вопросам деятельности и развития горно-металлургического комплекса. (укр.)

У вступному слові Анатолій Кінах зазначив, що 2001 рік для економіки України був досить вдалим та завершився з достатньо високими макроекономічними та макрофінансовими показниками. Так, ріст ВВП склав 9%, темп річної інфляції - 6,1%, обсяг промислового виробництва зріс на 14,2%.

За словами Прем'єр-міністра, гірничо-металургійний комплекс мав суттєвий вплив на ці позитивні результати. В цілому за 2001 рік вироблено 33,1 млн. тонн сталі (+5,4% по відношенню до 2000 року). При цьому експорт склав біля 28,7% млн. тонн, що становить 86%-87% від загального виробництва. Металургійний комплекс забезпечує біля 47% валютних надходжень в країну. Як позитив, А. Кінах відмітив зниження частки бартерних операцій. Якщо у другому кварталі 2001 року питома вага бартеру була біля 3,3%, то з третього вона знизилась до 2,7%.

У 2001 році Україна посіла 7 місце серед країн найбільших виробників сталі. Українська частка у світовому виробництві за 2001 рік зросла з 3,7% до 4%.

Глава уряду відмітив також одночасне погіршення фінансово-економічного стану підприємств металургійного комплексу у порівнянні з 2000 роком. Це спричинено тривалою дією несприятливих зовнішніх чинників (перенасичення світових ринків сталевими виробами, падіння цін, обмежувальні заходи щодо експорту української металопродукції) та внутрішніх факторів, насамперед низького рівня платоспроможного попиту внутрішнього ринку, динаміка цін та тарифів природних монополістів, в першу чергу на енергоресурси та транспортні послуги, валютно-курсова політика.

А. Кінах зупинився також на низьких темпах технічного та технологічного оновлення галузі. Він зазначив, що у світі при виробництві сталі "мартенівські" технології займають 5%, а в Україні - 48%.

Закон про експеримент у 2002 році розглядається урядом як невід'ємна частина виконання національної довгострокової програми розвитку гірничо-металургійного комплексу України, сказав Анатолій Кінах. Він нагадав, що одним з основних завдань експерименту є реконструкція виробництва та оновлення основних фондів.

Під час наради учасники обговорили розвиток внутрішнього ринку споживання металопродукції, виправлення ситуації стосовно цін і тарифів природних монополістів, забезпечення в повному обсязі потреб металургійних підприємств металобрухтом. Підіймалось також питання координації і узгодженню дій на зовнішніх ринках реалізації продукції галузі в умовах негативної кон'юнктури, антидемпінгових заходів до українських експортерів з боку наших основних споживачів продукції.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також