Брюссель обеспокоен состоянием экологии в Украине

19.01.2002, 13:57

Украина занимает 110 место среди почти 130 стран мира, в которых было проведено исследование состояния окружающей среды. (укр.)

Особливо загрозливою є ситуація з водними ресурсами. На цьому наголосив на прес-конференції у Києві генеральний директор Генерального директорату Європейської комісії Ж.-Ф. Верстрінге. "Ми дуже стурбовані ситуацією з екологією в Україні, - заявив він. - Забруднення зростає, і ми вважаємо, що Україна та ЄС мають вдатися до серйозних кроків, аби виправити становище". У Києві Ж.-Ф. Верстрінге взяв участь у засіданні підкомітету Комітету зі співробітництва ЄС-Україна, що займається відповідною проблематикою.

Серйозні кроки, однак, потребуватимуть велетенських інвестицій. За словами пана Верстрінге, Європейський союз не проводив дослідження щодо вартості оздоровлення української екології. Проте, наприклад, для 13 країн - кандидатів у члени ЄС заходи з приведення навколишнього середовища до євростандартів коштуватимуть 120 мільярдів євро. Звичайно, цим державам активно допомагає фінансами Європейський союз. Щодо нашої країни, то Ж.-Ф. Верстрінге заявив: "Ми не маємо вирішувати цю проблему за Україну, а лише допомогти їй. Це має бути завданням кожної країни - навести лад у власному домі. Ми можемо лише виділити певні кошти на початок, організацію цього процесу. Україна ж повинна усвідомити, що процес вимагатиме великих інвестицій".

Крім відшукання потрібних фінансових ресурсів, Україні, на думку представника Брюсселя, слід зайнятися і приведенням свого екологічного законодавства у відповідність до законодавчих актів ЄС та міжнародних документів (а таких усього близько 300!). "Це величезна робота, - зазначив Ж.-Ф. Верстрінге, - і я не кажу, що Україна має ухвалити всі три сотні законів. Вона просто повинна підвести їх під спільний знаменник. Це дуже довгий шлях, проте є закони, які слід ухвалювати негайно - ті, що стосуються води, повітря, генетично видозмінних організмів, хімікатів".
Анатолій Марциновський.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також