Министерство обороны занялось реабилитацией военных полигонов

30.01.2002, 13:29

На базе Государственного полигона ракетных войск и артиллерии Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины Министерство обороны начало разработку типового пилотного проекта реабилитации земель военных полигонов, загрязненных вследствии военной деятельности. (укр.)

30 січня на базі Державного полігону ракетних військ і артилерії Сухопутних військ ЗС України (смт. Дівички, Київська обл.) розпочалися роботи з розробки пілотного проекту по відновленню земель, що багато років експлуатувалися під час військових навчань та занять. Здійснення проекту проводиться в рамках реалізації "Програми реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності", яка була затверджена постановою Кабінету Міністрів України 26 липня 2001 року.

До реалізації цього пілотного проекту залучаються фахівці Центру військової екології Міністерства оборони України, Національного дослідного центру оборонних технологій і воєнної безпеки України, Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний проектний інститут", інституту геологічних наук, інституту географії та інституту гідробіології НАН України, Харківського центру військової екології, ТОВ "Науково-виробничий центр Інгеоком", представники Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації.

Передбачається, що під час розробки проекту кожен з учасників внесе пропозиції щодо власної участі у ньому. Зокрема, визначиться у видах, обсягах робіт, а також обсягах фінансування.

Метою пілотного проекту є розробка та відпрацювання типових методик здійснення екологічного обстеження і аудиту на військових полігонах та їх реабілітації. На підставі напрацьованих матеріалів буде розроблено методичні рекомендації для класифікації територій всіх військових полігонів України за ступенем і факторами небезпеки, а також підготовлено науково-обгрунтовану методику, методологію та стратегію їх обстеження і реабілітації. Крім того, планується відпрацювати єдині вимоги до виконавців робіт та опрацювати типову проектно-кошторисну документацію.

"Програма реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності" розрахована на період 2002-2015 рік. Мінімальні потреби Міністерства оборони України на реалізацію Програми у 2002 році складають 11 млн. гривень. Державним бюджетом для цих цілей виділено 1,3 млн. гривень.

14 листопада 2001 року в Рівненській області в рамках "Програми реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності" відбулася презентація проекту на виконання робіт по еколого-гідрогеологічному обстеженню, виводу з експлуатації та реабілітації забруднених територій військового аеродрому "Дубно". Генеральний підрядник проекту Державне підприємство Міністерства оборони України "Центральний проектний інститут".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також