Промышленное производство уверенно растет

19.01.2002, 12:11

Темп прироста промышленного производства в Украине в 2001 году составил 14,2%, что является одним из самых высоких показателей среди стран СНГ и Восточной Европы. (укр.)

Зростання виробництва відбулося в усіх регіонах.

Цьому сприяло зміцнення фінансів підприємств в результаті більшої доступності до кредитних ресурсів, списання та реструктуризації податкової заборгованості, припинення практики взаємозаліків, впорядкування розрахунків, підвищення платоспроможності населення.

У 2001 році в промисловий сектор економіки надійшло кредитів на суму понад 9 млрд. грн., що в 1,4 рази більше ніж торік. Списано та реструктуризовано понад 15 млрд. грн. податкових боргів підприємств. Реальні грошові доходи населення зросли майже на 8%, а реальна заробітна плата - на 19%.

Рівень бартеризації знизився майже вдвічі проти торішнього і становить 8%. Прибутки підприємств зросли більш, ніж на третину.

Покращання фінансового стану підприємств стимулює їх інноваційну діяльність. Кількість інноваційно активних підприємств з початку року зросла більш ніж на 4%.

Поліпшилася структура промисловості. Випереджаючими темпами розвивалися соціально орієнтовані виробництва. Приріст в деревообробній, целюлозно-паперовій, поліграфічній, харчовій промисловості становив 18-28%.

Вагомим чинником посилення соціальної орієнтації промислового виробництва стало підвищення купівельної спроможності населення в результаті уповільнення росту споживчих цін, виконання актів Президента України щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати, вчасної виплати пенсій та підвищення її розміру.

Забезпечувався випереджаючий розвиток машинобудування, яке визначає науково-технічний прогрес в країні. Завдяки зростанню інвестиційного попиту, темп приросту в цій галузі на чверть перевищував торішній рівень і досяг майже 19%.

Прискоренню розвитку машинобудівного комплексу сприяє реалізація ініційованих Президентом України актів законодавства щодо поліпшення інвестиційного клімату, запровадження ринкових механізмів підтримки сільгоспмашинобудування, суднобудування, космічної промисловості, літакобудування, ряду виробництв військово-промислового комплексу.

У зв'язку з погіршенням кон'юнктури світових ринків і обмеженням доступу українських виробників до ряду ринків Північної Америки, Росії, приріст виробництва в металургії, в хімічній і нафтохімічній галузях був нижчим, ніж у промисловості в цілому і становив відповідно 5% і 11%.

Разом з тим, позитивні зрушення відбулися в структурі виробництва цих галузей. Випереджаючими темпами зростало виробництво продукції більш високого ступеню переробки (синтетичних смол, пластмас, плівок полімерних, латуні ливарної, листа, жерсті з покриттям, прокату з низьколегованої сталі, з термічною обробкою, алюмінієвого прокату), що сприятиме підвищенню продуктивності основних матеріаловиробляючих галузей.

В енергетичному секторі вживаються заходи щодо підвищення рівня оплати спожитої електроенергії, який у грудні становив більш ніж 95%, в тому числі грошима - майже 80%.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також