Представители Украины и ЕС обсуждали вопросы борьбы с международной преступностью

12.11.2002, 10:56

11 ноября в Брюсселе состоялась встреча в формате "Украина-Тройка ЕС" по вопросам юстиции и внутренних дел на уровне Министров. (укр.)

Українську делегацію під час переговорів очолював Міністр юстиції України О. Лавринович. У засіданні також взяли участь Представник України при ЄС Р. Шпек, заступник Міністра внутрішніх справ України М. Корнієнко та інші члени української делегації.

Основною метою засідання стало обговорення шляхів посилення співробітництва між Україною та Європейським Союзом у сфері юстиції та внутрішніх справ, зокрема, у контексті реалізації Плану дій ЄС-Україна у сфері ЮВС та графіку його виконання.

Було підтверджено, що у відповідності до змісту Плану, сторони продовжуватимуть приділяти пріоритетного значення співпраці з питань повернення нелегальних мігрантів (реадмісії), боротьби з нелегальною міграцією, регулювання кордоном, відмивання грошей, попередження та боротьби з торгівлею людей, транзитом наркотиків та краденого автотранспорту. Крім цього, важливого значення надаватиметься подальшому розвитку співробітництва у сфері попередження та боротьби зі статевою експлуатацією дітей, дитячою порнографією та корупцією. Було домовлено також продовжити діалог між ЄС та Україною з візових питань.

Ключовими темами нинішніх переговорів стала також проблематика боротьби з міжнародною організованою злочинністю, нелегальною міграцією та міжнародним тероризмом. ЄСівська та українська сторони підтвердили свою готовність до подальшої активізації співробітництва по даних напрямках.

Сторони досягли домовленості посилити співробітництво у сфері боротьби з тероризмом, у тому числі з метою зростання ролі ООН, а також щодо викоренення джерел фінансування терористичної діяльності.

Що стосується питань боротьби з нелегальною міграцією, було підкреслено важливість започаткування переговорів про повернення нелегальних мігрантів (реадмісії). Було підтверджено також зобов'язання сторін щодо співпраці, спрямованої на розвиток системи ефективного та всеосяжного управління кордоном.

У даному зв'язку було наголошено на важливості подальшого активного використання потенціалу програм Тасіс як у питаннях управління кордоном, так і що стосується проблематики реформуванні судової системи тощо.

Європейська сторона привітала зусилля України у сфері боротьби з відмиванням грошей, у тому числі висловила свої сподівання, що відповідний новий закон України буде своєчасно прийнято українським парламентом. Нашу країну було запрошено до започаткування переговорів з питань судового співробітництва з спеціальним підрозділом Євросоюзу з координації співпраці щодо питань судового розслідування Eurojust, а також до участі у Семінарі Європейської судової мережі 2-3 грудня ц. р. у датському місті Ааргус.

Крім цього, ЄС позитивно відзначив факт приєднання української сторони в односторонньому порядку до спільних декларацій Євросоюзу у сфері ЮВС щодо боротьби з торгівлею людьми, наркотиками та інш.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також