В Бельгии встретились парламентарии Украины и ЕС

13.11.2002, 11:47

11-12 ноября в Брюсселе состоялось пятое заседание Комитета Парламентского Сотрудничества Украина-Европейский Союз. (укр.)

В його роботі взяли участь депутати Верховної Ради України - представники української частини Комітету Парламентського Співробітництва Україна-ЄС на чолі з Головою Комітету з питань європейської інтеграції ВРУ Б. Тарасюком, та депутати Європейського Парламенту - члени Делегації Комітетів Парламентського Співробітництва ЄС-Україна, ЄС-Молдова та делегації по зв'язках з Білоруссю на чолі з Я. М. Вірсмою.

Протягом дводенного засідання його учасники обговорили широке коло питань, пов'язаних з необхідністю поглиблення відносин розширеного ЄС з Україною у процесі реалізації євроінтеграційних прагнень нашої держави. Сторони мали можливість обмінятися інформацією про розвиток політичної і соціально-економічної ситуації в Україні, про перебіг внутрішніх процесів в ЄС, зокрема, хід обговорення концепції "ширшої Європи". Були також обговорені різні аспекти імплементації Україною зобов'язань в рамках УПС, регіонального та прикордонного співробітництва, управління кордонами та візового режиму, інформаційної політики ЄС щодо України тощо.

За підсумками роботи була ухвалена Спільна заява і рекомендації, в якій сторони, зокрема, відзначили, що прагнення України набути членства в Євросоюзі пов'язане з продовженням політичних та економічних реформ на основі ринкової економіки, європейських принципів та цінностей. Крім цього, депутати висловили підтримку євроінтеграційних устремлінь України, а також можливої трансформації нинішнього формату співробітництва між Україною та ЄС у відносини асоційованого партнерства, за умови виконання Україною відповідних критеріїв.

Українські та ЄСівські парламентарії наголосили на важливості інтенсифікації зусиль задля мінімізації можливих негативних наслідків розширення Євросоюзу для України, та її сусідів - майбутніх нових членів ЄС.

З метою сприяння продовженню політичних та економічних реформ було висловлено підтримку спільній розробці графіку наближення законодавства у пріоритетних галузях.

Депутати наголосили також на необхідності подальшого розвитку співробітництва між Україною та ЄС у енергетичній та транспортній сфері, у питаннях захисту довкілля, науки та технологій, а також у галузі інформаційного співробітинцтва. Як зазначив Б. Тарасюк, сторони досягли домовленості підготувати спільного листа-звернення глав української та ЄСіської частин Комітету міжпарламентського співробітництва до Ради з питань співробітництва Україна-ЄС з пропозицією сприяти поширенню на Україну телепередач загальноєвропейського каналу новин "ЄвроНьюз". Крім цього, Комітет підкреслив також необхідність продовження розвитку переговорного процесу між Україною та ЄС з питань повернення нелегальних мігрантів (реадмісії), а також візового діалогу.

Крім цього, було відзначено необхідність продовження посередницьких зусиль України разом з Росією та ОБСЄ з метою досягти остаточного врегулювання Придністровського конфлікту.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також