Проведен круглый стол по вопросам сертификации телекоммуникационного оборудования

28.11.2002, 13:32

В среду, 27 ноября, Американская Торговая Палата в Украине и Комитеты по вопросам телекоммуникаций и информационных технологий Американской Торговой Палаты провели круглый стол, на котором обсуждались проблемы сертификации импортируемого оборудования и существования так называемого "серого рынка". (укр.)

В дискусії взяли участь представники компаній-операторів ринку телекомунікаційного обладнання та представники Державного Комітету зв'язку та інформатизації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України, Антимонопольного Комітету України, Державного Центру "Укрчастотнагляд", Випробувального Центру "Укртест", Українського науково-дослідного інституту зв'язку.

Проблема є нагальною, оскільки багато міжнародних компаній, що працюють в телекомунікаційному секторі України, часто стикаються з проблемою, пов'язаною з сертифікацією імпортованого обладнання. Цей процес є переважно тривалим, непрозорим та дорогим, що негативно впливає на розвиток підприємництва, запровадження конкурентоспроможності телекомунікаційного обладнання на українському ринку та гальмує впровадження нових технологій. Частка так званого "сірого ринку" телекомунікаційного обладнання, що імпортується в Україну без дозволу виробника такого обладнання і не призначене для використання на ринку України, зростає. Вищезазначені проблеми мають негативний вплив на діяльність вітчизняних та міжнародних компаній та врешті-решт на українських споживачів.

Учасники круглого столу обговорювали заходи, які могли б, на їх думку, прискорити та спростити процедуру сертифікації та зробити її більш прозорою. Провідні компанії-оператори ринку телекомунікаційного обладнання - Члени Американської Торгівельної Палати в Україні та представники вищезазначених державних установ також намагались дати визначення феномену "сірого ринку" та знайти легальні шляхи боротьби з цим явищем.

Всі учасники круглого столу погодились, щодо необхідності подальшої співпраці, проведення подібних зустрічей, круглих столів, конференцій.
По материалам пресс-релиза Американской Торговой Палаты в Украине.

Читайте також