Инвестициям - зеленую улицу

30.11.2002, 12:46

На Киев приходится более трети всех инвестиций, поступающих в Украину. (укр.)

Останні десять років у Києві фактично щодня утворювалося нове підприємство з іноземним капіталом, і тепер таких підприємств у столиці вже є понад 3,5 тисячі. Про це повідомив на черговому засіданні Міжнародного трейд-клубу заступник київського міського голови Володимир Яловий. В цілому ж столиця споживає більше третини (35 відсотків) усіх інвестицій, що надходять в Україну. Зокрема, цього року, за прогнозом Володимира Ялового, обсяги виробництва в місті зростуть щонайменше на 9 відсотків (а це понад 10 мільярдів гривень!), і навіть так званий базовий рівень 1990 року буде перевищено на 27,5 відсотка.

Уже найближчим часом планується реалізувати низку проектів, серед яких реконструкція Європейської площі з будівництвом підземних паркінгу, пішоходних переходів та об'єктів сфери обслуговування; спорудження автотранспортних терміналів на в'їздах до Києва (орієнтовна вартість проекту кожного з них близько 111 млн. грн.); будівництво підземного пішохідного переходу в районі станції метро "Дарниця" з приміщеннями торговельно-побутового комплексу вартістю 30 млн. грн. тощо. Також пропонуватимуться інвестиційні проекти реконструкції або будівництва, за домовленістю з інвесторами, Міжнародного аеропорту "Київ" ("Жуляни"), участь коштів інвесторів при будівництві метрополітену, реконструкції та розширенні доріг.

Для покращення інвестиційного клімату в столиці запроваджено спеціальний режим інвестиційної діяльності. Він передбачає використання певного комплексу стимулів та гарантій, які доповнюватимуться заохоченнями та підтримкою. Створено Раду з питань залучення іноземних інвестицій, метою якої є налагодження співпраці органу місцевого самоврядування з іноземними інвесторами для забезпечення сприятливих умов в їх роботі.

Приміром, курс на прискорений розвиток будівництва забезпечив не тільки, скажімо, зростання обсягів будівництва житла (до 1 млн. кв. м на рік), а й стимулював діяльність практично всіх галузей. Але найхарактернішою ознакою часу, відзначалося на засіданні Трейд-клубу, є те, що на сьогодні до сфери малого бізнесу в столиці залучений практично кожен п'ятий із зайнятих у сфері економіки. До кінця року, зокрема, обсяги капіталовкладень у промисловість зростуть порівняно з минулим роком майже на 30 відсотків і становитимуть понад 543 млн. грн.
Галина Болбут.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також