Проблема торговли людьми в Украине существует

11.12.2002, 13:15

"В Украине существует проблема торговли людьми, и мы должны объединить усилия всего общества и начать широкомасштабное наступление на это явление", - отметил глава Комитета Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией Владимир Стретович, открывая круглый стол "Усовершенствование украинского законодательства по противодействию торговле людьми", который состоялся 10 декабря в парламенте. (укр.)

В. Стретович наголосив на необхідності залучення до вирішення проблеми широкої громадськості, жіночих і правозахисних організацій. За його словами одним з перших вагомих кроків у цьому напрямі є ратифікація Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності, Протоколу про попередження та припинення торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми і покарання за неї, а також приведення чинного законодавства у відповідність з цими документами. В. Стретович повідомив, що у Верховній Раді продовжується робота над Кримінально-процесуальним та Адміністративно-процесуальним кодексами, в яких злочини щодо торгівлі людьми віднесені до особливо небезпечних.

В роботі круглого столу, організованого парламентським Комітетом спільно з Програмою сприяння парламенту України, Жіночого консорціуму України, Програми попередження торгівлі людьми взяли участь народні депутати Верховної Ради, представники громадських організацій, вітчизняні та закордонні фахівці з питань боротьби з торгівлею людьми.

Перший заступник парламентського Комітету Олександр Бандурка зазначив, що є дві проблеми в організації взаємодії і координації цієї роботи, а також у професійній підготовці слідчого, оперативного працівника і самого судді до розгляду цих питань в порядку кримінального судочинства. За його словами, у провадженні зараз перебуває 158 кримінальних справ щодо злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, тоді як десять років тому в Україні розглядалося лише дві таких справи.

Учасники круглого столу серед основних причин торгівлі людьми назвали економічну складову, а також недостатню поінформованість населення про цю небезпеку. Доповідачі визначили головними напрямками боротьби з цим явищем профілактичну і роз'яснювальну роботу з населенням та підвищення ефективності боротьби із злочинними угрупованнями, які займаються торгівлею людьми.

У виступах також зазначалося, що важливим напрямком у боротьбі з торгівлею людьми є посилення державного контролю за посередницькими структурами, які займаються працевлаштуванням українців за кордоном.

Парламентський Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією одним з наступних заходів розгляду проблеми планує у лютому наступного року провести комітетські слухання щодо запобігання торгівлі людьми.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також