Состоялось совещание по вопросам развития украинского рынка зерна

14.12.2002, 13:07

13 декабря Вице-премьер-министр Украины Иван Кириленко провел совещание по вопросам развития зернового рынка Украины. (укр.)

Було перш за все зазначено, що уряд буде активізувати і поглиблювати аграрну реформу та співпрацю як із безпосередньо товаровиробниками, так і з операторами аграрного ринку.

Головною метою наради став аналіз та невідкладні заходи, що випливають із ситуації на зерновому ринку, відпрацювання спільних підходів подальшого розвитку зернової галузі у найближчому майбутньому та у довгостроковій перспективі.

Під час наради йшлося про заходи та перспективи експорту українського зерна на світові ринки.

Виступаючи на нараді, лідер аграрної фракції, народний депутат України Катерина Ващук повідомила, що у наступному році Верховна Рада планує прийняти ряд важливих Законів, які дозволять суттєво покращити ситуацію на зерновому ринку України. Так, зокрема, йдеться про кредитне забезпечення АПК та підтримку вітчизняних зернотрейдерів.

Була також проаналізована ситуація, що склалася через тимчасову заборону на імпорт зерна з України, яку ввела Канада. В однієї з партій української пшениці виявили грибок "карликова головня". За словами Віце-прем'єр-міністра, такі випадки є неприпустимими та болісно відбиваються на подальшому продажу українського зерна. І. Кириленко доручив Міністерству агропромислової політики терміново надати офіційне роз'яснення ситуації.

У нараді також взяли участь представники Міністерств, Української аграрної конфедерації, Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Української зернової асоціації, депутатського корпусу та найбільш потужних вітчизняних та закордонних компаній - трейдерів зерна.

За даними Держкомстату, загальний обсяг зібраного зерна сягнув 40 млн. тонн, що в півтора рази більше рівня 1999-2000 років. Очікується, що експорт зернових виросте на 78% до 10 млн. тонн порівняно з 5,5 млн. тонн у 2001 році. Найбільшу питому вагому у експорті складає пшениця - 70% від загального обсягу.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також