Агропромышленный комплекс Украины подводит итоги года

29.12.2002, 12:53

Вице-премьер-министр Украины Иван Кириленко и Министр агропромышленной политики Сергей Рыжук на селекторном совещании, которое проходило в Министерстве агропромышленной политики, подвели итоги работы агропромышленного комплекса страны в 2002 году. (укр.)

І. Кириленко поінформував всіх присутніх про діяльність уряду, спрямовану на державне регулювання ринків: зерна, цукру та м'ясомолочних продуктів. Він повідомив, що новосформований уряд в ці дні виділив 50 мільйонів гривень для відшкодування відсотків за користування пільговими кредитами та доручив керівникам місцевих органів виконавчої влади разом із регіональними структурами Держказначейства організувати цільове використання цих коштів.

Віце-прем'єр-міністр повідомив учасникам селекторної наради, що уряд прийняв постанову про "Деякі питання координації міжгалузевих відносин на ринку продукції тваринного походження". Зазначена постанова передбачає на рівні держави і регіонів створення узгоджувальних комісій з представників владних структур, товаровиробників, переробників продукції і представників громадських професійних об'єднань. Передбачається, що комісії узгоджуватимуть порогові ціни на сировину, вартість переробки та роздрібні ціни з урахуванням беззбитковості виробництва всіх суб'єктів ринку продукції тваринництва.

Звертаючись до керівників місцевих органів влади, І. Кириленко зазначив, що для формування цін, оптимальних для виробників сировини, переробників і споживачів, перепон немає.

Щодо цукрового ринку, то, за словами І. Кириленка, проблем з цінами на цукрові буряки й цукор вітчизняного виробництва не повинно бути. Постанова уряду "Про державне регулювання виробництва й реалізації цукру" встановлює граничні квоти постачання цукру на внутрішній ринок (квота "А"), затверджує мінімальні ціни на цукрові буряки, які постачатимуться для виробництва цукру квоти "А", та на обсяги цукру цієї квоти.

Віце-прем'єр-міністр запропонував директорам і власникам цукрозаводів інвестувати виробників бурякосіючої зони й працювати з ними на взаємовигідних умовах.

Говорячи про ринок зерна, І. Кириленко повідомив, що уряд України протягом січня-лютого доопрацює і запровадить дієвий механізм заставних закупівель зерна. Урядом вже розроблений і прийнятий механізм декларування захисту зернових продуктів суб'єктами господарювання. Крім цього до Верховної Ради поданий проект Закону "Про прості та подвійні складські свідоцтва".

Під час наради Віце-прем'єр-міністр закликав місцеві органи влади та товаровиробників власними зусиллями підтримати дії уряду з метою недопущення збитковості в будь-якій ланці аграрного сектору, а також подякував народним депутатам Аграрної фракції Верховної Ради України, яки брали участь у прийнятті бюджету - 2003 року, відстоюючи інтереси пересічного селянина.

Завершуючи нараду, І. Кириленко запевнив, що уряд і надалі буде встановлювати чесні та прозорі правила гри на аграрному ринку.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також