29 мая ежегодно будет отмечаться Международный день миротворца ООН

18.12.2002, 11:04

На 57-й Генеральной Ассамблее ООН была принята инициированная Украиной резолюция по учреждению 29 мая Международного дня миротворца ООН. (укр.)

Саме в цей день 1948 року була започаткована найперша миротворча операція ООН (Орган ООН з перемир'я (Близький Схід)). Метою ухваленої резолюції є відзначення усіх, хто брав та продовжує брати участь в миротворчих операціях під прапором ООН, а також вшанування пам'яті тих, хто віддав своє життя заради миру. Так, за період з 1948 по 2002 роки в ході здійснення миротворчих операцій ООН загинуло близько 1800 миротворців, серед яких 24 представники України.

Як відомо, з 1992 року Україна виступає як значний контрибутор військових підрозділів та персоналу до миротворчих операцій ООН. За 10 років у понад 20 миротворчих операціях ООН взяли участь близько 15 тис. військовослужбовців Збройних Сил та 500 працівників органів внутрішніх справ України. На сьогодні близько 1600 українських військовослужбовців, міліціонерів та цивільних фахівців представляють нашу державу в 9 операціях та місіях ООН в різних регіонах та частинах світу, у тому числі на Балканах, Близькому Сході, Кавказі, в Африці та Азії.

Українська ініціатива на сесії Генеральної Асамблеї ООН отримала широку підтримку з боку країн-членів ООН. Свідченням цього став той факт, що співавтором зазначеної резолюції виступили делегації понад 50 країн, у тому числі практично всі країни-члени ЄС, США, Росія, Китай, Японія, Канада, такі найбільші країни-постачальниці персоналу до миротворчих операцій ООН, як Бангладеш, Пакистан, Індія, Нігерія, Гана, Йорданія та інші.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також