Украина принимает участие в программе "Окружающая среда для Европы"

15.02.2002, 10:44

В рамках программы "Окружающая среда для Европы" в начале февраля нынешнего года в Киеве по инициативе Украины и Грузии состоялось подготовительное совещание по разработке экологической стратегии для новых независимых государств. (укр.)

Посадові особи Міністерств охорони навколишнього середовища цих країн обговорили довготривалі спільні дії щодо охорони навколишнього середовища. Домовлено про критерії визначення мети Стратегії - зупинити деградацію довкілля держав в умовах перехідної економіки. Визначено шість основних завдань у таких напрямках: політика та законодавство, контроль та запобігання забрудненню навколишнього середовища, управління природними ресурсами в умовах економіки перехідного типу, інтеграція екологічних вимог у секторальну політику, фінансові механізми, включаючи екологічну конверсію зовнішнього боргу, екологічна демократія та інформація.

Висновки та рекомендації зустрічі будуть запропоновані на розгляд Міністрів охорони навколишнього середовища нових незалежних держав, які зберуться у квітні 2002 року для прийняття рішення щодо Екологічної стратегії ННД. Її буде підготовлено до 5-ї Пан'європейської Конференції Міністрів охорони навколишнього середовища "Довкілля для Європи", яка відбудеться в Києві 21-23 травня 2003 року.

Програма "Довкілля для Європи" - важливий внесок Європейської Економічної Комісії ООН у розвиток інституційних та договірних механізмів захисту довкілля в Європі, започаткований у 1991 році. Потреба такого довгострокового співробітництва на рівні Міністрів захисту навколишнього природного середовища назріла впродовж десятиріч.

Деградація довкілля в країнах Центральної та Східної Європи відбувалась значно швидше, ніж в Західній Європі, внаслідок панування більш витратних екстенсивних моделей господарювання, нижчої виробничої ефективності. Демократизація і економічна лібералізація дали змогу зорієнтуватися на спільні пріоритети. Відтак і розгорнувся процес "Довкілля для Європи", що здійснюється у формі численних міжнародних зустрічей різного рівня під егідою ООН, найважливішими з яких є Пан'європейські конференції Міністрів охорони навколишнього середовища.

"Конвенція про доступ до інформації, участь громадян в прийнятті рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища" або Оргуська Конвенція, яка підписана більшістю Міністрів на попередній Четвертій Конференції, стала найвизначнішою подією в галузі розвитку екологічної демократії в Європі та в усьому світі.
Инф. пресс-службы Министерства экологии и природных ресурсов Украины.

Читайте також