В горах обнаружили редкого степного кузнечика

23.02.2002, 13:09

Биологи Черновецкого национального университета обнаружили новый вид насекомых, ранее не встречавшихся в Буковинских Карпатах. (укр.)

Протягом двох останніх років група науковців Чернівецького національного університету у складі доцента кафедри ботаніки й охорони природи біологічного факультету Іллі Чорнея, доцента кафедри екології Василя Буджака та завідувача відділу природи Чернівецького краєзнавчого музею Ігоря Скільського за програмою Європейського союзу займалася вивченням біорозмаїття Буковинських Карпат. Точніше - території правобережжя річки Сірет до кордону з Румунією.

Під час експедиції науковцям неабияк поталанило. Біля села Заволока Сторожинецького району в заказнику Мальованка вони виявили новий вид комах, відомий під назвою "дибка степова". Він поширений у степовій зоні України, а в Буковинських Карпатах раніше не зустрічався. Це великий, 10-сантиметрової довжини, коник. Для його існування природа створила відповідні умови. В Мальованці зберігся шматочок степу, де росте ковила, а поряд з нею височіють кущі. Це ідеальне місце для проживання дибки. Для цієї комахи характерне явище партеногенезу, себто розмноження без участі самців. Навіть опинившися далеко від основного ареалу, самки продовжують свій рід.

Це відкриття можна вважати сенсаційним. Адже раніше про існування цього виду комах в цій місцевості ніхто не здогадувався.

Звіт чернівецьких біологів, підготовлений для Євросоюзу, міг би стати окремою книгою. Та, на жаль, на її видання немає коштів.
По информации газеты "Голос України".

Читайте також