В Украине вводится новая методика определения качества зерна

21.03.2002, 11:24

С 1 мая 2002 года в Украине будет введена новая методика определения качества зерна, сообщил Вице-премьер-министр Украины Леонид Козаченко. (укр.)

Проблема уніфікації українських стандартів до європейських - одна з тих, що стримують ефективний розвиток зернового ринку та призводить до втрат сільськогосподарської продукції. В основі методології, що повністю відповідає європейським вимогам, покладено визначення вмісту білка. Така зміна стандартів, за словами Леоніда Козаченка, вимагає від сільськогосподарських товаровиробників особливої уваги до виробництва зернових за новими технологіями із збалансованим живленням азотними, калійними, фосфорними добривами і комплексною системою захисту рослин від шкідників та хвороб.

Протягом періоду, коли почнуть діяти нові стандарти на методи визначення властивостей зерна, а це передбачається з 1 січня 2003 року, на ринку має функціонувати сертифікована за європейськими вимогами лабораторія, що коригуватиме діяльність всіх лабораторних структур, в тому числі тих, що працюють нині на приватних елеваторах. Така лабораторія буде створена на базі Київського інституту хлібопродуктів. Зміцнення матеріальної та розширення наявної наукової бази інституту дасть змогу в перспективі створити тут незалежну лабораторію щодо визначення якості насіння, зокрема його генетичної чистоти.

⌠Введення з 2003 року нових стандартів, що визначатимуть показник якості зерна європейськими методами, означає, що ми уніфікували свої системи. А жити за європейськими стандартами - це виробляти продукцію європейської якості■, - наголосив Леонід Козаченко.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також