Совет экспортеров разрабатывает меры по защите отечественных товаропроизводителей

27.03.2002, 14:36

Правительство Украины планирует осуществить ряд мероприятий, направленных на усовершенствование экспортной политики, заявил Премьер-министр Украины Анатолий Кинах на очередном заседании Совета экспортеров. (укр.)

Це засідання було присвячено удосконаленню державної експортної політики на основі розширення присутності вітчизняних товарів на зовнішніх ринках та захисту інтересів національних товаровиробників на зовнішньому та внутрішньому ринках.

У вступному слові глава уряду зазначив, що останнім часом на зовнішніх ринках загострюється конкурентна боротьба. Це, в свою чергу, вимагає від влади та експортерів України вдосконалення професійних та системних дій з захисту і просування інтересів українських експортерів на закордонних ринках.

Заходи щодо удосконалення державної експортної політики, перш за все, торкатимуться валютно-курсової та фінансово-кредитної політики, яка впливає на конкурентоспроможність українських експортерів, а також питання підтримки страхування та кредитування експортерів.

Анатолій Кінах повідомив, що уряд працює над проектом Закону України "Про державну підтримку страхування і кредитування експорту", який вважається невідкладним і приоритетним в цій галузі.

Під час наради було визначено кроки, які здійснюватиме уряд у напрямку проведення ефективної експортної інформаційної та тендерної політики. Члени Ради експортерів запропонували внести зміні до процедури збільшення термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Вони вважають за необхідне внести також зміни до Закону України "Про лізинг" та прийняти Закон "Про страхування та кредитування експорту продукції".

Раду експортерів було утворено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України N 253 від 22.02.1999 року. До неї входять підприємці, які цілеспрямовано працюють на конкретних ринках. Відповідно до існуючого законодавства як в Україні, так і в розвинених країнах світу, фірми, що бажають об'єднати свої зусилля на зовнішніх ринках, не піддаються антимонопольному переслідуванню.

Такі об'єднання реєструються як виключно експортні, їх метою є стимулювання експортної діяльності.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також