Китайские зрители не остались равнодушными

27.04.2002, 12:33

26 апреля в Пекине гала-концертом торжественно открылись Дни культуры Украины в КНР. (укр.)

Дні культури України в КНР - перші в історії 10-річних дипломатичних відносин між двома державами. Але вже напередодні в китайській столиці відбувся перший концерт і відкрилися виставки фотографій, декоративного мистецтва та живопису.

Остання привернула до себе неабияку увагу і майбутніх китайських художників, котрі активно робили нариси з наших картин, і колекціонерів, дехто з яких навіть виявив бажання придбати щось з побаченого. А, наприклад, студенти - майбутні модельєри почерпнули для себе багато нового і незвичного у традиційному українському одязі, рушниках.

Однак ті китайці, які розраховували побачити під час Днів української культури щось справді національне, самобутнє, на кшталт писанок або народних танців, очікуваного вочевидь не отримали. Не приїхав, як передбачалося, ансамбль ім. Вірського. Як заявив автору Міністр культури Юрій Богуцький, через те, що невдало були підібрані організатори комерційних гастролей. Можливо, цей колектив потрапить до КНР наприкінці року, десь у грудні. Загалом Київ і Пекін збираються не обмежуватися лише Днями культури, а, щоби не навантажувати бюджет, всіляко сприяти проведенню комерційних мистецьких акцій (нинішні Дні обійшлися приблизно в 300 тисяч грн., хоча, зрозуміло, ніякими фінансами не можна обмежувати значення таких культурно-мистецьких акцій). Окрім ансамблю ім. Вірського, на черзі і хор ім. Верьовки, і оркестр народних інструментів.

А поки вітчизняні митці, справжні професіонали, радували жителів Піднебесної чудовим виконанням музичних номерів світової класики. І варто відзначити, що саме такі шедеври, як фантазія для флейти з оркестром на тему "Кармен" Бізе, твори Вівальді, Моцарта, Баха і напевно китайські співи у віртуозному виконанні флейтистки Богдани Стельмах, скрипаля, Олеся Симчука та інших солістів Національного ансамблю "Київська камерата" викликали найбільші оплески публіки і вигуки "браво". Та й твори українських композиторів не залишили китайських цінувальників мистецтва байдужими. Музика Скорика, Лисенка, Вілинського, а також народні пісні у виконанні оркестру і оперних співаків Наталії Миколаїшин, Лілії Гревцової, Тараса Штонди та Ігоря Борка (які знову ж таки продемонстрували чудове виконання кращих зразків світової музичної спадщини) отримали заслужену подяку кількасотенної зали.
Ольга Танасійчук.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також