Промышленный комплекс Украины продолжает наращивать объемы производства

22.05.2002, 11:56

В промышленном комплексе Украины рост объемов производства продолжается с августа 1999 года и январе-апреле 2002 года составил 3,4%. (укр.)

При зниженні темпів економічного зростання в промисловому секторі відбуваються якісні перетворення, які формують підґрунтя на довгострокову перспективу.

За рахунок випереджаючого розвитку в обробній промисловості, приріст у якій становить майже 5%, триває поліпшення структури виробництва.

Підтримані Президентом України ринкові механізми стимулювання розвитку судно-, літако-, автомобіле-, сільгоспмашинобудування, космічної промисловості, ряду виробництв військово-промислового комплексу суттєво прискорили розвиток машинобудування, якому належить провідна роль в забезпеченні науково-технічного прогресу в країні. Приріст тут в 2,5 рази перевищує загальне зростання у промисловості.

Посилюється соціальна спрямованість промислового виробництва. Приріст товарів народного споживання (12,5%) більш ніж втричі перевищує його рівень по промисловості в цілому. В харчовій промисловості приріст перевищив 13%.

В процесі реалізації завдань, визначених Указом Президента України "Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції", зростає конкурентноздатність продукції, покращується її якість, асортимент, зовнішній вигляд. Нині 95% продовольчого ринку забезпечується продукцією вітчизняного виробництва.

Вагомим чинником посилення соціальної спрямованості виробництва є підвищення купівельної спроможності населення в процесі ініційованих Главою держави прискорення погашення заборгованості із зарплати, підвищення зарплати та пенсій, посилення контролю за рівнем споживчих цін.

Втрати промисловості, внаслідок погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури, значною мірою компенсуються розширенням внутрішнього ринку. Цьому сприяє випереджаючий приріст роздрібного товарообороту, що майже втричі перевищує приріст промислового виробництва та ВВП.

Позитивні структурні зміни відбуваються і в ряді базових виробництв, які найбільше відчули негативний вплив зовнішніх чинників. Зокрема, в хімічній промисловості випереджаючими темпами зростало виробництво продукції більш високого ступеню обробки (синтетичних смол, кальцинованої соди).

В паливно-енергетичному комплексі стабілізувався рівень оплати спожитої електроенергії, який у квітні становив майже 95%. Виробництво бензину, дизельного пального, мазуту зросло в 1,5-2 рази.

Результативність якісних зрушень в промисловості засвідчує зростання продуктивності праці. Її приріст в січні-березні поточного року перевищив 7%.

Залишається стабільною цінова ситуація на ринку промислової продукції. Ціни виробників зросли на 0,7% (торік - на 1,1%).

В умовах зростання виробництва, прогнозованості змін цін виробників, впорядкування розрахунків та скорочення взаємозаліків, відбулося зміцнення фінансів підприємств, покращання платіжної дисципліни. З початку року прострочена дебіторська заборгованість зменшилася на 21%, кредиторська - на 18%. Бартеризація розрахунків вдвічі знизилася проти торішнього рівня і становила близько 4%.

В умовах виваженої грошово-кредитної політики промисловість постійно нарощує залучення інвестиційних ресурсів для забезпечення зростання виробництва. Зокрема, обсяги банківського кредитування промислових підприємств в січні-березні 2002 року в 1,3 рази перевищили торішні.

Якісні зміни в промисловості останнім часом набули постійного характеру і свідчать про посилення інтенсивних чинників економічного зростання.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також