Новым законом устанавливается ответственность за правонарушения в энергетике

21.06.2002, 18:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту одобрить в первом чтении проект Закона о внесении изменений к Криминальному и Криминально-процессуальному кодексам Украины. (укр.)

Законопроект передбачає встановлення відповідальності за правопорушення в електроенергетиці, в тому числі кримінальної, а також визначає перелік цих правопорушень.

Зокрема, документом пропонується, що викрадення шляхом самовільного використання електричної або теплової енергії без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове) або внаслідок умисного їх пошкодження, якщо такими діями завдано майнову шкоду у великому розмірі карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті ж самі дії, вчинені повторно або якщо вони заподіяли майнову шкоду в особливо великих розмірах, караються позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Умисне пошкодження або руйнування об'єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об'єктів, карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Дії, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також