Состояние расчетов на оптовом рынке электроэнергии Верховная Рада берет под свой контроль

12.07.2002, 10:56

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности принял решение ежеквартально рассматривать состояние расчетов на оптовом рынке электроэнергии. (укр.)

Таке рішення Комітет прийняв на засіданні після заслуховування інформації Національної комісії по регулюванню електроенергетики України.

Комітет мотивував своє рішення тим, що принципи тарифної політики потребують додаткового вивчення і в разі необхідності внесення змін до чинного законодавства.

Члени Комітету констатували, що діючі тарифи на оптовому ринку електроенергії не покривають затрат на виробництво електроенергії.

За оперативними даними щодо розрахунків споживачів з обласними енергопостачальними компаніями за 1-е півріччя поточного року вартість відпущеної споживачам електроенергії склала 9108,5 млн. грн., а величина реалізації - 8397,1 млн. грн., що становить 92,2% від товарного відпуску. Рівень надходження грошових коштів становив 7440,6 млн. грн., або 81,7% від товарного відпуску.

На засіданні зазначалося, що виважена цінова і тарифна політика в електроенергетиці, як в частині формування оптової ринкової ціни на оптовому ринку електроенергії, так і тарифів на передачу і постачання електроенергії, за останні роки дозволила не допустити значного зростання роздрібних цін для споживачів електроенергії, в першу чергу провідних галузей економіки.

Водночас спостерігається незначне підвищення регульованих цін і тарифів в електроенергетиці, яке є наслідком інфляційних процесів в економіці. При цьому варто врахувати, що випереджаюче зростання цін на продукцію базових галузей промисловості призводить до відповідного зростання витрат підприємств електроенергетики, газової галузі, трубопровідного транспорту.

Учасники засідання зазначили, що тарифна політика вимагає подальшого удосконалення та виконання плану заходів довгострокової тарифної політики за участю Національної комісії регулювання електроенергетики України та Міністерства палива та енергетики.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також