Подписано украино-российское соглашение о транзите газа

03.07.2002, 13:03

Вице-премьер-министр Украины Олег Дубина и заместитель главы правительства Российской Федерации Виктор Христенко подписали межправительственный Протокол на 2003 год к Соглашению между Кабинетом Министров Украины и правительством России по дополнительным мероприятиям по обеспечению транзита российского природного газа территорией Украины. (укр.)

Цей документ визначає загальний річний обсяг транзиту газу у 124,8 млрд. кубометрів, який може коливатися у залежності від реальних обсягів споживання на ринку. Тариф на транзит залишиться на рівні першого півріччя 2002 року: $1,093 за 1 тисячу кубометрів при транспортуванні на 100 кілометрів. В той же час ціна газу, що поставляється в Україну за рахунок оплати послуг транзиту, становить $50 за 1000 куб. м.

ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" домовились про обсяги закачування природного газу у підземні сховища, умови його зберігання та транспортування на період до 2013 року. Відповідний протокол було підписано за підсумками переговорів урядових делегацій.

В. Христенко відзначив довгостроковий характер контракту, який створює "прозорі та зрозумілі" умови для співпраці на наступні 10 років. В цілому ж, за його словами, угода про довгострокове використання українських підземних сховищ "цілком відповідає" логіці взаємовідносин між Україною та Росією за останні два роки.

О. Дубина та В. Христенко також підписали Протокол двосторонньої зустрічі.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також