Эксимбанк хочет финансировать малый и средний бизнес в Украине

05.07.2002, 12:52

Премьер-министр Украины Анатолий Кинах провел встречу вице-президентом Эксимбанка США Джефри Миллером. Основной вопрос, который обсуждался на встрече, - это сотрудничество Эксимбанка с украинскими банками. (укр.)

Прем'єр-міністр України підкреслив, що сьогодні пріоритетним для уряду, і це визначено в посланні Президента до парламенту, є питання розвитку банківської і фінансової системи. Від цього залежатимуть і структурні реформи, і економічний та соціальний розвиток держави.

У свою чергу, Дж. Міллер повідомив, що Сполучені Штати відкриті для бізнесу з Україною. Він вже мав зустріч з керівництвом ряду українських комерційних банків, і зараз американська сторона аналізує їх фінансовий стан з метою визначення шляхів подальшої співпраці, зокрема, у розрізі фінансування малого і середнього бізнесу.

Як повідомив А. Кінах, за останній період економіка України демонструє досить позитивну динаміку розвитку. Так, за 6 місяців поточного року в Україні дефляція склала 1,8%, зростання обсягів промислового виробництва - 5,8%. Облікова ставка Нацбанку сьогодні становить 10% річних. Відзначивши досить високий рівень діючої ставки за користування кредитними ресурсами - 27%-28% річних, А. Кінах зазначив, що це створює серйозні бар'єри по доступу суб'єктів економіки до комерційних банківських кредитів. Він вважає, що необхідно професійно, системно і комплексно вирішувати ці питання, а саме - підвищувати капіталізацію банківської системи, знижати економічні і політичні ризики для банків, формувати більш якісну податкову систему, удосконалювати процедуру банкрутства, підвищення майнової відповідальності за свої фінансові зобов'язання тощо.

На думку обох сторін, вирішення цих проблем дозволить створити умови для інтеграції фінансової і банківської системи України в світову фінансову спільноту на умовах прозорої рівноправної ринкової конкуренції.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також