Подписан Меморандума о взаимопонимании между Украиной и НАТО

09.07.2002, 14:00

В Киеве в рамках проведения заседания комиссии Украина-НАТО состоялось подписание Меморандума о взаимопонимании между Кабинетом Министров Украины и Верховными главнокомандованиями объединенных вооруженных сил НАТО в Европе и Атлантике. (укр.)

9 липня у Києві під час проведення засідання Комісії Україна-НАТО, яке відбувається з нагоди 5-ої річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного Договору, було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Верховними головнокомандуваннями об'єднаних збройних сил НАТО в Європі та на Атлантиці.

Цей типовий міжнародний документ підписали заступник Верховного Головнокомандувача Об'єднаними Збройними Силами НАТО на Атлантиці адмірал Ян Форбс та Державний секретар Міністерства оборони України з питань міжнародного співробітництва генерал-полковник Віктор Банних.

Підписання Меморандуму є практичним кроком в напрямку подальшого розвитку та поглиблення співробітництва між Україною та НАТО. Даний документ, зокрема, передбачає залучення України до політичних консультацій, процесу прийняття рішень, вироблення механізмів командування та планування при реагуванні на кризові ситуації під проводом НАТО і проведенні операцій з підтримки миру, а також досягнення оперативної взаємосумісності між країнами-членами Альянсу та країнами-партнерами шляхом забезпечення підтримки проведення багатонаціональних навчань.

Документ передбачає встановлення загальних принципів, засад та процедур для визначення місць та положень щодо надання оперативної та матеріально-технічної допомоги з боку України протягом проведення операцій та навчань, що проводяться в рамках Програми "Партнерство заради миру" та підготовки багатонаціональних збройних сил для участі в міжнародних миротворчих операціях.

Згідно діючого законодавства, Меморандум підлягає ратифікації Верховною Радою України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також