Военные учебные заведения Украины готовятся к 1 сентября

30.08.2002, 14:01

В новом учебном году более 2000 тысяч слушателей и курсантов и почти 1400 лицеистов впервые заполнят аудитории военных учебных заведений Украины. (укр.)

1 вересня в Україні відзначатиметься День Знань, а у навчальних закладах розпочнеться новий навчальний рік.

Напередодні цієї дати, Міністр оборони України генерал армії України Володимир Шкідченко привітав керівний, командний, професорсько-викладацький склад, слухачів, курсантів та ліцеїстів військових навчальних закладів з нагоди Дня Знань та початку нового 2002-2003 навчального року.

У своєму зверненні генерал армії України Володимир Шкідченко, зокрема зазначив, що за 11 років незалежності в нашій державі створено систему військової освіти із сучасною організаційною структурою і завданнями, що відповідають національним інтересам України. На черзі реформування структури та змісту військової освіти, гуманізація та гуманітаризація навчально-виховного процесу, удосконалення форм і методів його організації, практичне застосування сучасних інноваційних технологій навчання.

Система військової освіти повністю інтегрована з державною освітою і реалізує ступеневу систему безперервного навчання фахівців для Збройних Сил та інших Міністерств і центральних органів виконавчої влади України. В цьому році більше 2 тисяч курсантів та майже 1400 ліцеїстів вперше заповнять аудиторії військових навчальних закладів України. Навчання та підготовка військових здійснюється за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями: від початкової військової підготовки молоді до підготовки офіцерів оперативно-стратегічного рівня у військових навчальних закладах та підрозділах військової підготовки вищих навчальних закладів України. До них належать Національна академія оборони України, Українська військово-медична академія, Харківський військовий університет, 5 військових інститутів, 6 військових інститутів цивільних вищих навчальних закладів, 4 військових факультети при цивільних ВНЗ, 30 кафедр військової підготовки, Київський військовий ліцей імені Івана Богуна та 14 ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою. На етапі створення ще 4 ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою - Житомирський, Сумський, Кіровоградський, Черкаський. Зокрема, на сьогодні у ліцеях навчається більше 4000 ліцеїстів, 10% з яких діти-сиріти, а також діти інвалідів І та ІІ групи, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, і діти, батьки яких брали участь у бойових діях. Щороку в ряди кандидатів на навчання у вищих військових та цивільних навчальних закладах вливається понад 1000 фізично загартованих, підготовлених на високому загальноосвітньому рівні юнаків.

В системі військової освіти сконцентровано значний науково-педагогічний потенціал. У військових навчальних закладах працюють 168 докторів наук, 177 професорів, 1552 кандидати наук та 1016 доцентів. Навчальний процес здійснюється за 72 спеціальностями державного переліку.

Напрями реформування військової освіти визначені Державною програмою реформування та розвитку Збройних Сил України на період до 2005 року. Зокрема, оптимізація системи військової освіти передбачає створення мережі військових навчальних закладів, які відповідатимуть структурі та завданням Збройних Сил майбутнього. Базову військово-професійну підготовку фахівців командного профілю тактичного рівня для кожного виду Збройних Сил України передбачається зосереджувати у видових вищих військових навчальних закладах.

Кінцевою метою реформування системи військової освіти є створення принципово нової, економічно доцільної та єдиної системи військової освіти, адекватної структурі та завданням сучасних Збройних Сил України та інших Міністерств і центральних органів виконавчої влади України, максимально інтегрованої з цивільною освітою і спроможної готувати висококваліфікованих військових фахівців.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також