Украинской военно-медицинской академии исполняется 10 лет

10.01.2003, 15:36

Более 800 военных врачей, 40 кандидатов и 2 доктора медицинских наук подготовлено в Украинской военно-медицинской академии, которая отмечает свое 10-летие. (укр.)

13 січня виконується 10 років з дня створення провідного вищого медичного навчального закладу нашої держави - Української військово-медичної академії.

В цей день, з нагоди ювілею, у Центральному Будинку офіцерів Збройних Сил України відбудуться урочистості. Науково-педагогічних працівників, слухачів та військовослужбовців Української військово-медичної академії прийдуть привітати керівний склад Збройних Сил та інших військових формувань України, представники Міністерства охорони здоров'я, державних установ і громадських організацій, колеги з інших вищих медичних та військових навчальних закладів.

Після здобуття Україною незалежності виникло нагальне питання щодо створення власної системи військово-медичної освіти. На той час у нашій державі не було жодного відповідного навчального закладу або наукової установи, де б готували військово-медичні та наукові кадри, а підготовка військових лікарів для потреб власної армії за межами України - економічно не вигідна.

Саме 13 січня 1993 року наказом Міністра оборони України було затверджено штат організаційної групи щодо створення Військово-медичного відділення у складі Українського державного медичного університету ім. академіка А. А. Богомольця. А у вересні того ж року на базі Військово-медичного відділення Українського державного медичного університету ім. академіка А. А. Богомольця вже було розпочато підготовку фахівців. У жовтні 1995 року Постановою Кабінету Міністрів України було створено Українську військово-медичну академію.

На сьогодні Українська військово-медична академія (УВМА) є єдиним вищим військово-медичним закладом післядипломної освіти, який забезпечує громадянам України одержання лікарської спеціальності за фахом, на основі раніше здобутої у медичному (фармацевтичному) закладі освіти і підготовку їх до служби на посадах кадрових офіцерів медичної служби. Рішенням Державної акредитаційної комісії УВМА віднесено до вищих закладів освіти IV рівня акредитації з правом підготовки військово-медичних фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр", "спеціаліст" і "магістр" медицини (фармації).

До складу УВМА входять Військово-медичний інститут, де здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців за 14 спеціальностями, та Науковий центр військової медицини, який призначений для проведення наукових досліджень прикладного характеру та військово-наукового супроводу розробок з медичного забезпечення Збройних Сил України. Функціональними складовими академії в галузі практичної підготовки слухачів є Головний військовий клінічний госпіталь та інші військово-медичні заклади, а в галузі наукової роботи - Науково-дослідний інститут проблем військової медицини. При академії також діють ад'юнктура та докторантура. Свій багатий науковий досвід слухачам, ад'юнктам та доктарантам передають 53 доктори та 114 кандидатів медичних наук.

За 10 років існування в академії отримали освіту більше ніж 800 військових лікарів, пройшли перепідготовку, удосконалення та підвищення кваліфікації біля 5000 чоловік, понад 40 офіцерів медичної служби закінчили ад'юнктуру, більше 30 ад'юнктів 10 здобувачів захистили кандидатські дисертації та 2 докторські.

Фахівцями академії налагоджено тісні наукові зв'язки із подібними закладами освіти та науковими установами із США, Німеччини, Нідерландів, Болгарії, Італії, Іспанії та Південно-Африканської Республіки. Триває розвиток співробітництва у рамках Програми НАТО "Партнерство заради миру".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також