Пенсионный фонд подвел итоги деятельности за 2002 год

25.01.2003, 14:30

24 января 2003 года состоялось заседание правления Пенсионного фонда Украины, на котором были рассмотрены итоги работы органов Пенсионного фонда за 2002 год и задачи на 2003 год по выполнению законодательных и нормативно-правовых актов для дальнейшего улучшения пенсионного обеспечения населения. (укр.)

В роботі правління взяв участь Віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник.

За звітний період до бюджету Пенсійного фонду з усіх джерел фінансування надійшло понад 22 млрд. грн., з них власні надходження склали більше 19 млрд. грн., або 112,9% до плану. Власні доходи, порівняно з 2001 роком, збільшились майже на 3 млрд. грн.

За оперативними даними, видатки на виплату пенсій і допомог становили майже 23 млрд. грн., що практично на 4,9 млрд. грн. більше порівняно з попереднім роком. Розмір пенсійних виплат зріс на 20% і на кінець року становив 137,23 грн., або 34,7% від середньої зарплати.

Збільшення надходжень до бюджету фонду дозволило своєчасно і в повному обсязі профінансувати виплату пенсій і грошової допомоги з урахуванням проведеного їх підвищення.

Протягом року двічі (у січні та квітні) підвищено розміри трудових пенсій, з квітня підвищено пенсії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Разом з тим, заборгованість платників перед Пенсійним фондом залишається великою і станом на 1 січня поточного року становить понад 718 млн. грн., зокрема недоїмка зі збору на обов'язкове державне пенсійне страхування 638,8 млн. грн.

Протягом минулого року вжито заходів щодо здійснення реформування пенсійного забезпечення. Фахівці фонду брали активну участь у розробці, доопрацюванні та супроводженні у Верховній Раді України низки законопроектів, що становлять основу пенсійної реформи і безпосередньо впливають на наповнення бюджету.

У 2002 році в усіх регіонах України органами Пенсійного фонду завершено прийом функцій призначення і виплати пенсій. За цей період призначено 587 тис. пенсій і проведено понад один мільйон поточних перерахунків.

З 1 липня 2002 року призначення пенсій здійснюється з використанням даних системи персоніфікованого обліку.

У Запорізькій, Луганській і Львівській областях проводиться експеримент з виконання окремих функцій Фонду соціального страхування на випадок безробіття органами Пенсійного фонду. Протягом звітного періоду додаткового залучено до сплати у цей Фонд 1453 платники, які сплатили 534 тис. грн., донараховано майже 1585 тис. грн. страхових внесків, штрафних санкцій і пені. Завдяки позитивним результатам Кабінетом Міністрів України ухвалено рішення щодо продовження експерименту із залученням до нього Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та витратами, пов'язаними з народженням і похованням, а також Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Основними резервами збільшення доходів є погашення заборгованості по збору, відшкодування пільгових пенсій і за регресними вимогами, надходження збору від погашення заборгованості із заробітної плати, поліпшення співпраці із податковою і виконавчою службами.

Намічено і затверджено заходи щодо основних напрямів роботи Пенсійного фонду України на 2003 рік виконання законодавчих і нормативно-правових актів щодо подальшого поліпшення пенсійного забезпечення населення.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також