Аграриям создадут благоприятные условия кредитования

30.01.2003, 17:55

Подписан Меморандум о сотрудничестве и взаимопонимании между Кабинетом Министров Украины, Министерством аграрной политики, Национальным банком и Ассоциацией украинских банков. (укр.)

Сьогодні, 30 січня, в приміщенні Національного банку України відбулася нарада з питання забезпечення сприятливих умов для кредитування виробників аграрного сектору економіки в поточному році. Результатом зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України, Міністерством аграрної політики України, Національним банком України та Асоціацією українських банків. Від імені уряду Меморандум підписав Віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко, за Національний банк України - його голова Сергій Тигіпко, за Міністерство аграрної політики - Перший заступник Державного секретаря Юрій Лузан, від комерційних банків України - Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Реалізація меморандуму дозволить підвищити рівень кредитного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників, що сприятиме поглибленню аграрної реформи та розвитку сільського господарства.

У тексті Меморандуму зазначається, що Кабінет Міністрів України, Міністерство АПК разом з Національним банком України за участю комерційних банків будуть активно працювати над вдосконаленням нормативно-правової бази щодо розширення кредитного забезпечення агропромислового комплексу та здійснювати заходи для посилення оперативної інформованості банків щодо ситуації в агропромисловому комплексі. Представники Національного банку та комерційних банків постійно залучатимуться до проведення спільних нарад та семінарів з питань кредитного забезпечення АПК.

КМУ, Мінагрополітики та Національний банк забезпечать першочергове спрямування коштів Державного бюджету, які передбачені на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу на часткову компенсацію ставки за кредитами сільськогосподарським товаровиробникам та іншим підприємствам агропромислового комплексу.

Сторони також домовились, що комерційні банки, зі свого боку, утримуватимуться від необґрунтованого підвищення процентних ставок за кредитами для сільськогосподарських товаровиробників та по можливості будуть застосовувати спрощену процедуру надання кредитів сільськогосподарським товаровиробникам. Комерційні банки також сприятимуть оперативному укладанню кредитних угод, надаватимуть відповідну допомогу сільськогосподарським товаровиробникам в питаннях застави та інших питань кредитування.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також