Украина готовится к эпидемии гриппа

18.10.2003, 13:15

Именно осенью начинается рост острых респираторных вирусных инфекций. На сегодня в мире открыто более 200 вирусов, которые могут вызвать так называемые "простудные заболевания". (укр.)

Для профілактики гострих респіраторних інфекцій негрипозної етіології вакцин не існує. Тому, аби підвищити імунітет у цей період, рекомендується користуватися неспецифічними засобами профілактики, що зміцнюють імунітет.

На разі в Україні за даними 10 опорних баз Українського центру грипу та ГРВІ продовжується період сезонного підвищення гострих респіраторних інфекцій, захворюваність на які, порівнюючи з міжепідемічним підйомом (травень-липень місяці), зросла у 2,3-2,5 рази. Нині кількість хворих становить 41943 особи. Значна кількість з них (45%-50%) - це діти вікової групи 0-14 років.

Захворюваність в Україні переважно викликана збудниками парагрипу, аденовірусу, респіраторно-синтиціального вірусу. Проте, у окремих випадках (Донецька, Одеська області) зафіксований зв'язок захворювань з вірусами грипу, що може розглядатись як їх "прихована" циркуляція.

Разом з тим, у останні 2 тижні суттєвого підвищення рівня захворюваності не спостерігається.

Таким чином, на даний період епідемічна ситуація з грипу може розглядатись як сезонний підйом захворюваності без активного її зростання, адже в жодній з опорних баз не спостерігається перевищення епідемічного порогу чи наближення до нього.

Враховуючи наявність "прихованої" циркуляції вірусів грипу, можливість їх активації за несприятливих умов (імунодефіцити, стреси та інше), а також здатність до утворення рекомбінантних форм з появою нових типів, до яких населення України не має захисних антитіл, не виключена можливість подальшої активації епідемічного процесу безпосередньо грипу з виникненням епідемічних та медичних ускладнень, як це відбувалося у с. Вербляни Львівської області.

Враховуючи вищенаведене, а також ситуацію захворюваності на грип у світі, в сезоні 2003-2004 років в Україні можна очікувати інтенсивну епідемію, викликану вірусами типів А і В, яка може розпочатися вже наприкінці жовтня нинішнього року.

Державна санітарно-епідеміологічна служба активізувала лабораторну роботу щодо етіологічної діагностики грипу та грипоподібних захворювань (аденовіруси, парагрип, РС-вірусна інфекція). Оперативно надходять до УЦГ ГРВІ атипові штами виділених збудників респіраторних інфекцій.

Враховуючи результати поточного епіднагляду в областях вводяться обмежувальні заходи в дитячих дошкільних закладах, школах, ВУЗах, ПТУ і технікумах.

Перевіряється готовність лікувально-профілактичних закладів та аптечних установ, санепідуслужби на період епідемії.

Посилено поточний епідеміологічний нагляд на всіх ланках системи охорони здоров'я.

Проводиться вірусологічне розшифрування етіології у кожній області.

Рекомендовано провести максимальну вакцинопрофілактику зареєстрованими в Україні препаратами груп ризику серед населення.

ВООЗ в сезон 2003-2004 рр. рекомендує вакцини на базі штамів вірусу грипу:
А/Нова Каледонія/20/99/ (НINI);
А/Москва/10/99 або А/Панама/2007/99 (H3N2);
В/Гонконг/330/01 або В/Гонконг/1434/02.

З огляду на попередню періодичність пандемій (1918,1957 і 1968 роки) і можливу появу нового людського вірусу, наукове співтовариство в всесвітня організація охорони здоров'я дуже стурбовані ризиком виникнення нової пандемії грипу, викликаної вищезгаданими чи іншими вірусами грипу.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також