ООН вспоминает жертв голодомора в Украине

11.11.2003, 18:28

В рамках ООН началась Неделя памяти, посвященная трагической дате в украинской и мировой истории - 70 годовщина Голодомора в Украине 1932-1933 годов. (укр.)

Одним з перших заходів, який 10 листопада відбувся в Нью-Йорку, стала міжнародна конференція у Колумбійському університеті. Участь у ній взяли представники дипломатичних, політичних наукових і громадських кіл. Перед зібранням виступив Постійний представник України при ООН В. Кучинський.

Того ж дня у штаб-квартирі ООН відкрилася виставка, присвячена 70 річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років. У її відкритті взяли участь заступники генерального секретаря Об'єднаних Націй, представники держав-членів ООН, а також численної української діаспори США. Важливість цієї події підкреслила й особиста присутність на церемонії нинішнього та ряду попередніх голів сесій ГА ООН.

Також в рамках ООН оприлюднено Спільну заяву делегацій України, Росії, Сполучених Штатів Америки, Канади, Аргентини, Боснії і Герцеговини, Грузії, Азербайджану, Молдови, Узбекистану, Казахстану, Білорусі, Єгипту та низки інших країн-членів ООН, присвячену 70-й річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років. Документ також підтримали делегації Італії (від імені Європейського Союзу та асоційованих країн) та Австралії.

Очікується, що вже ближчими днями Спільна заява буде затверджена як офіційний документ 58-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

У Заяві, зокрема, вперше в історії ООН Голодомор в Україні визнається трагедією, спричиненою діями тоталітарного режиму. Документ засуджує акти та політику, які призвели до масового Голодомору та загибелі мільйонів людей.

Висловлюючи співчуття жертвам Голодомору та відзначаючи заходи на вшанування пам'яті загиблих, які організовує Уряд України, автори заяви закликають країни-члени ООН, саму Організацію, її спеціальні установи, міжнародні та неурядові інституції, фундації та асоціації віддати належне тим, хто втратив життя у цей трагічний період історії.

Заходи, що проводитимуться в рамках Тижня, триватимуть до 15 листопада ц. р.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також