Премьер-министр Украины находится с визитом в Словении

11.11.2003, 15:18

Украина и Словения при участии экспертов Европейской Комиссии намерены разработать ряд совместных мероприятий, направленных на минимизацию негативных последствий после вступления 10 стран в Европейский Союз. (укр.)

Такої домовленостi досягнуто в Люблянi пiд час україно-словенських переговорiв пiд головуванням прем'єр-мiнiстрiв України i Словенiї Вiктора Януковича та Антона Ропа, що вiдбулися в рамках офiцiйного вiзиту глави українського уряду в цю країну.

Коментуючи результати переговорів, Віктор Янукович зазаначив, що "спiльна експертна група, яка буде створена, пiдготує пропозицiї, i з експертами Єврокомiсiї ми створимо механiзми для гармонiзацiї законодавств та стандартiв".

На думку прем'єр-міністра України, цi спiльнi заходи, можливо, будуть проведенi до кiнця 2004 року. Віктор Янукович уточнив, що спiльна українсько-словенська експертна група розпочала свою роботу вже пiд час нинiшнього вiзиту. "Ми домовилися, що вiдпрацюємо спiльний протокол пiд час вiзиту, в якому висловимо спiльну думку про заходи щодо мiнiмiзацiї негативних наслiдкiв вступу 10 країн у Євросоюз", - наголосив глава уряду України.

Антон Роп висловив думку, що, незважаючи на певнi негативнi наслiдки пiсля вступу Словенiї в Євросоюз, позитивних наслiдкiв "буде значно бiльше". Серед таких позитивних наслiдкiв вiн назвав фiнансову пiдтримку економiчного розвитку країн-сусiдiв, до числа яких входить i Україна.

Глава уряду Словенiї також висловив пiдтримку євроiнтеграцiйним прагненням України. Антон Роп зазначив, що пiд час переговорiв, якi вiдбулися в Люблянi, обговорювалася можливiсть надання словенською стороною експертiв, якi допоможуть Українi в розвитку євроiнтеграцiйних процесiв.

Прем'єр-мiнiстр України наголосив на тому, що Україна i Словенiя мають великий потенцiал для збiльшення товарообiгу, однак для цього необхiдно усунути перешкоди, якi виникнуть пiсля вступу Словенiї в Євросоюз. Віктор Янукович також заявив, що Україна пiдтримує iнiцiативу Словенiї про проведення в Люблянi Форуму слов'янських народiв.

Сторони обговорили питання вiзового режиму між двома країнами після вступу Словенiї до ЄС. За словами В. Януковича, українська сторона наполягатиме на введеннi спрощеного вiзового режиму, за прикладом того, який iснує мiж Україною i Польщею.

Пiсля закiнчення переговорiв сторони пiдписали мiжурядову угоду про морське торговельне судноплавство.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також