Леонид Кучма встретился с Кристофером Паттеном

12.11.2003, 13:16

Президент Украины встретился с членом Европейской комиссии Кристофером Паттеном. (укр.)

Глава української держави назвав "доброю ознакою" візит Крістофера Паттена до України після саміту "Україна-ЄС", який "є продовженням діалогу з Європейським Союзом в іншому форматі".

Під час зустрічі Президент України висловив задоволення рівнем розгляду проблемних питань у відносинах України та ЄС, підкресливши, що 18 листопада цього року відбудеться засідання державної Ради з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, метою якого є обговорення шляхів подальшої реалізації євроінтеграційного курсу України з урахуванням рішень саміту "Україна-ЄС". "Ми розпочали роботу над виконанням домовленостей досягнутих під час саміту", - підкреслив глава держави.

Говорячи про питання європейської інтеграції, Крістофер Паттен зазначив, що питання взаємодії ЄС з Україною залишатиметься ключовим пріоритетом для ЄС. "Ми не ставимося до України, як до другорядної держави. Для нас головне завдання - наповнити змістом наші відносини з Україною ", - зазначив Крістофер Паттен.

Він підкреслив, що сьогодні йде переговорний процес між Україною та ЄС щодо Плану дій у співробітництві України та ЄС. Представник Європейської комісії також відзначив, що українська сторона висловлює "гарні ідеї щодо реалізації цього плану " і висловив сподівання, що протягом кількох місяців цей документ буде готовий.

Член Європейської комісії заявив, що ЄС не розглядає відносини з Україною через призму відносин з РФ. "Росія - важливий партнер, але існує велика різниця між нашими взаєминами з Росією і Україною", - наголосив представник Європейської комісії. "Ми пам'ятаємо, що тоді як Росія говорить про свою європейську орієнтацію, для України європейський вибір є покликанням", - зазначив він.

Крістофер Паттен зауважив, що Європейська комісія спробує продемонструвати, що для Європи не існує подвійних стандартів у питанні надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

У ході зустрічі було обговорено питання економічного співробітництва України та ЄС, зокрема щодо добудови Рівненської та Хмельницької АЕС. Крістофер Паттен зауважив, що ЄС сприятиме Україні у добудові атомних електростанцій з тим, щоб роботи були завершені у відповідності з європейськими стандартами.

Своєю чергою Леонід Кучма висловив задоволення рівнем співпраці України з ЄБРР, зазначивши при цьому, що для України головним є питання безпеки атомних електростанцій.

У центрі уваги співрозмовників були також питання, пов'язані з експлуатацією нафтопроводу "Одеса-Броди", а також низка міжнародних питань, зокрема щодо перспектив врегулювання Придністровської ситуації.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також