В Нью-Йорке почтили память жертв голодомора в Украине

17.11.2003, 11:33

В рамках проведения в Нью-Йорке Недели памяти жертв Голодомора в Украине 15 ноября состоялась торжественная служба-реквием в центральном храме города - Соборе Святого Патрика, проведенная украинскими и американскими церковными иерархами. (укр.)

Під час головної події Тижня пам'яті було виголошене Послання Президента України Леоніда Кучми, яке зачитав Перший заступник Міністра закордонних справ України Володимир Єльченко. "Голодомор, який відбувся в Україні в 1932-33 роках, став актом геноциду проти нашої нації", зазначається у Посланні. Президент України висловив вдячність урядам, парламентам, представникам громадських, наукових і освітніх кіл тих держав, які поділили бачення нашого народу щодо оцінки причин і наслідків Голодомору. "Імпульс міжнародної солідарності та підтримки прокладає дорогу для послання правди, яке, упевнені, досягне найвищих міжнародних трибун. Віримо, що слова підтримки історичної справедливості, які надходять в Україну з усього світу і які нині звучать з Вашингтона та Нью-Йорка, допоможуть привернути світову увагу до ретельно приховуваних подій 30-х років минулого століття", - говориться у Посланні глави української держави.

Відзначаючи зростання обізнаності міжнародного співтовариства зі злочином Голодомору проти українського народу, Володимир Єльченко також привернув увагу до Спільної заяви делегацій України, Сполучених Штатів, Канади, Російської Федерації та 30 інших країн-членів ООН. У ній, вперше в історії Організації Об'єднаних Націй, Голодомор в Україні визнається трагедією, спричиненою діями тоталітарного режиму. Учасники Заяви засудили акти та політику, які призвели до масового Голодомору та загибелі мільйонів людей.

Постійний представник США при ООН, Посол Джон Негропонте оприлюднив Послання Президента США Джорджа Буша, який, звертаючись до українського народу з нагоди 70-ї річниці Голодомору, заявив, що "світ повинен винести урок з цієї чорної сторінки історії задля майбутніх поколінь і задля недопущення подібних жахіть у майбутньому". Джордж Буш наголосив, що "американці приєднуються до вшанування пам'яті загиблих і підтверджують відданість принципам свободи, порозуміння і моральної підтримки. Сполучені Штати мають честь бути другом України, і надалі допомагатимуть її громадянам у зусиллях, спрямованих на зміцнення демократії і ринкової економіки".

Участь у церемонії, якій передувала урочиста багатолюдна хода вулицями Нью- Йорка, взяли Голова Державного комітету телебачення і радіо Іван Чиж, Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Геннадій Удовенко, Сенатор від штату Нью-Йорк Чарльз Шумер, Постійний представник України при ООН Валерій Кучинський, Президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський, Президент Українського Конгресового Комітету Америки Михайло Савків, а також керівництво Секретаріату ООН, глави делегацій держав-членів ООН, відомі державні і громадські діячі.

Тиждень пам'яті Голодомору в Україні 1932-33 років проходив у Нью-Йорку з 10 до 15 листопада. Ця унікальна міжнародна акція, організована Постійним представництвом України при ООН спільно з Генеральним консульством України в Нью-Йорку і провідними українськими організаціями в США, включила проведення широких заходів у рамках штаб-квартири ООН, Колумбійського університету та інших закладів.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також