Прошли украино-турецкие политические консультации

19.11.2003, 14:27

17 ноября в Анкаре состоялись двусторонние украино-турецкие политические консультации. (укр.)

У ході переговорів було обговорено широке коло питань двостороннього та регіонального співробітництва, а також намічено шляхи поглиблення взаємодії України і Туреччини у міжнародних організаціях.

Зокрема, сторони дали загальну оцінку Плану дій щодо транс-чорноморського партнерства, націленого на зміцнення миру, стабільності і безпеки в регіоні Чорного моря, та домовилися у короткі терміни перейти до фази імплементації зазначеного проекту.

Окрім цього, було розглянуто питання розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин, визначено консультаційні механізми україно-турецького співробітництва.

Делегації обмінялися баченням щодо розвитку економічної складової двосторонньої співпраці, зокрема взаємодії двох країн на ринках третіх держав, а також інтенсифікації відносин у військово-політичній та військово-технічній сферах у світлі підготовки до офіційного візиту до Туреччини прем'єр-міністра України В. Януковича.

Що стосується гуманітарного напрямку співпраці, то до порядку денного переговорів увійшли питання з галузі культури, освіти, науки, а також щодо продовження процесу облаштування кримських татар.

Відбувся обмін інформацією та досвідом у сфері подолання нових викликів і загроз на регіональному та глобальному рівнях. Були розглянуті питання поглиблення антитерористичної співпраці двох держав в рамках НАТО, а також пошуку нових механізмів двостороннього співробітництва в галузі боротьби з тероризмом.

Делегації також обговорили ситуацію навколо Іраку.

Серед інших питань було розглянуто можливі шляхи розширення взаємодії між двома державами на євроінтеграційному напрямі та в рамках міжнародних організацій, зокрема таких як НАТО, РЄ, ОЧЕС, ОБСЄ та ООН.

Українську делегацію на консультаціях очолював заступник міністра закордонних справ Олександр Моцик.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також