Украина выполнила 100% решений Европейского суда по правам человека

25.11.2003, 11:26

На сегодня Украина выполнила все без исключения решения Европейского суда по правам человека, которые были вынесены против Украины и которые вступили в силу. (укр.)

Усього рішень проти України було 7. З них виконано 6, що стосуються умов утримання осіб, засуджених до смертної кари, а потім до довічного ув'язнення. Ще одне рішення по справі "Совтрансавто-Холдінг проти України", яке набуде чинності у січні 2004 року, буде виконане. Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович.

О. Лавринович зазначив, що 25 липня 2002 року Європейським судом було винесено рішення по справі "Совтрансавто-Холдінг проти України". Фактично, це було першим рішенням проти України, яким було визнано порушення країною статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) та статті 1 Протоколу 1 Конвенції (право на вільне володіння своїм майном).

29 квітня 2003 року Європейським судом були винесені рішення по суті у шести справах за заявами осіб, засуджених до виняткової міри покарання - смертної кари, заміненої на довічне позбавлення волі. Справи стосувалися умов утримання цієї категорії засуджених. За цими рішеннями Україна сплатила заявникам компенсацію за нематеріальну шкоду на загальну суму 14000 євро: чотирьом заявникам по 1 тис. євро моральної шкоди, двом - по 2 тис. євро і всім шести по 1 тис. євро судових витрат.

Ще по одній справі, прийнятій до розгляду Європейським судом з прав людини - "Кайсин та інші проти України", 3 травня 2001 р. було затверджено мирову угоду між тринадцятьма шахтарями та урядом України. Уряд України виплатив кожному заявнику суму, що відповідає сукупності їх пенсій за інвалідністю та відшкодування збитків, зазначив О. Лавринович.

"Відсутність Закону щодо виконання рішень Європейського Суду з прав людини жодним чином не є перешкодою для виконання Україною своїх зобов'язань, взятих після підписання Конвенції з прав та основних свобод людини" - зазначив О. Лавринович.

О. Лавринович наголосив на необхідності ухвалення спеціального закону, який має врахувати зміни у правовій ситуації з організацією виконання судових рішень після набуття чинності нових редакцій законів " Про виконавче провадження" та "Про державну виконавчу службу". Шлях до цього має відкрити Парламент, визначившись із долею ухваленого у 2001 року закону, що містить застарілі норми.

Як відомо, в четвер, 20 листопада, Верховна Рада не ухвалила зауваження Президента України до Закону "Про виконання рішень Європейського суду з прав людини".
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також