Еще пять автобусов "Багдан" отправились в Днепропетровск

27.11.2003, 10:45

Это первая партия из закупленных предприятием "Такси-Сервис" 33 автобусов этой модели. (укр.)

Найближчим часом на маршрути Дніпропетровська вийдуть ще 24 автобуси А-144 "Богдан".

Однією з причин стрімкого зростання попиту на автобуси "Богдан" восени є зручність їх експлуатації взимку. Зима - неабияка проблема для громадського транспорту. Цієї пори виникають додаткові і досить жорсткі вимоги до безпеки транспортного засобу. Проте, автобуси "Богдан" до приходу зими готові.

За словами глави правління ВАТ "Укравтобуспром" (підприємство-проектувальник автобусів "Богдан"), Любомира Крайника, "Богдан" - перша машина, серійно оснащена допоміжним гальмом, що дозволяє 60-70% процесу гальмування виконувати моторним, а не колісним гальмом. При використанні моторного гальма відбувається перерозподіл гальмових зусиль по правому і лівому бортах у випадках, коли колеса попадають на ділянки дороги з різним зчепленням. Додаткова гальмова система, не лише різко підвищує безпеку руху, а і в 3-4 рази збільшує ходимість гальмових колодок. "На пострадянському просторі існує дуже небагато моделей автобусів, в яких використано такий додатковий спосіб гальмування", - зазначив Любомир Крайник.

Ще одна перевага взимку - антиблокувальна система (ABS) у приводі гальм, що відповідає європейським вимогам безпеки пасажирських перевезень. ABS серійно оснащені більші машини, моделі А-231 та А-144. Проте сьогодні вже є версія A-092 "Богдан" з ABS, а у майбутньому такою системою будуть оснащені всі "Богдани" без виключення. Крім того, 15-метрова модель А-231 обладнана системою антипросковзування, яка запобігає розвертанню автобуса на мокрій і зледенілій дорозі, а також контролює траєкторію його руху.

Взимку не менш важливим ніж безпека на дорозі є теплопостачання салону. Автобуси "Богдан" обладнані автономними підігрівачами, які дозволяють обігрівати салон і підтримувати температуру у ньому відповідно до нормативних вимог. Такий агрегат дозволяє і швидко прогріти двигун перед запуском. Сенс цього зрозумілий, якщо врахувати, що один запуск "холодного" дизеля еквівалентний добі його роботи. До речі, вимоги до температури в салоні досить жорсткі: на висоті 10 см. від підлоги температура, при певній частоті відкривання дверей, має зберігатися на рівні +10 градусів. Крім того, автобуси А-144 і А-231 оснащені гідравлічним ретардером, тепло з якого йде на обігрів салону. З одного боку, це дозволяє економити дизпаливо, а з іншого - позитивно впливає на ресурс двигуна.

Найпопулярнішою моделлю "Богданів" залишається А-091. Тільки протягом вересня-листопада було продано 392 автобуси цієї моделі, що складає близько 40% продажів за десять місяців. З огляду на відмінну готовність "Богданів" до зими, можна прогнозувати, що у грудні попит на них не зменшиться.
По материалам пресс-релиза Промышленно-инвестиционного холдинга "Богдан".

Читайте також