Правительство критикует темпы погашения задолженности по заработной платы

04.11.2003, 11:52

3 ноября по председательством вице-премьер-министра Украины Дмитрия Табачника состоялось селекторное совещание по вопросам погашения задолженности по заработной платы. (укр.)

На нараді обговорювалася поточна ситуація з виплати заробітної плати. За даними Держкомстату заборгованість із виплати заробітної плати станом на 01.10.2003 складала 2189,1 млн. грн. У порівнянні до 01.01.2003 заборгованість зменшилась на 124,4 млн. грн. або на 5,4%. У вересні скорочення становило 31,2 млн. грн. або 1,4%.

Знаковою стала тенденція до скорочення кількості працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, та їх частки серед працюючих. Їх кількість протягом року зменшилась на 517,5 тис. осіб або на 24% осіб і дорівнює 1637,5 тис. осіб або 14% від загальної кількості штатних працівників.

Заборгованість із виплати зарплати становить 49,6% від середньомісячного фонду оплати праці, нарахованого працівникам до виплати, проти 59,3% на початок року.

Віце-прем'єр на селекторній нараді зазначив, що пріоритетним завданням уряду в реалізації соціально-економічної політики, яке потребує першочергового вирішення, безпосередньої та активної участі керівників органів виконавчої влади всіх рівнів, є збільшення грошових доходів населення та його складова - своєчасна виплата поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

Нинішній уряд, послідовно вирішуючи цю наболілу соціальну проблему, не міг не відреагувати на певний спад темпів погашення заборгованості в цьому році. У поточному році не виплачено 822,1 млн. грн. заробітної плати, нарахованої за роботи, виконані в січні-серпні поточного року. Для цього немає ніяких серйозних підстав.

Більше того, наголосив Д. Табачник, у 4 регіонах, а саме у Донецькій, Закарпатській, Кіровоградській та Луганській областях протягом вересня відбулося зростання заборгованості на загальну суму 7,8 млн. грн., що значно погіршило показники в цілому по Україні. Ось чому Кабінет Міністрів прийняв рішення провести цю селекторну нараду і ще раз довести свою жорстку позицію та вимоги щодо кардинального вирішення цієї соціальної проблеми.

Міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв сказав, що тенденція зменшення заборгованості має стійкий характер і цей процес відбувається одночасно із зростанням рівня мінімальної та середньої заробітної плати в економіці України. Разом з тим, темпи її погашення не відповідають вимогам сьогодення, не забезпечують виконання завдань уряду - доведення до кінця року рівня заборгованості із виплати зарплати до третини середньомісячного фонду оплати праці.

На нараді було заслухано інформацію керівників місцевих органів виконавчої влади. Зокрема, Сумської та Дніпропетровської областей - щодо заходів, які вживаються для поліпшення стану виплати зарплати працівникам державних підприємств; Львівської та Миколаївської - комунальних; Харківської та Запорізької - сільського господарства; Донецької - всіх галузей економіки. Крім цього, з інформацією виступили заступники міністрів Мінпромполітики та Мінпаливенерго.

Віце-прем'єр піддав різкій критиці наявність заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах торгівлі і громадського харчування. Ним були поставленні завдання керівникам центральних та місцевих органів виконавчої влади до кінця тижня подати перелік конкретних заходів, які будуть вжиті до кінця поточного року з метою підвищення темпів погашення заборгованості. У цей же термін надати суму боргу працівникам підприємств, яка очікуватиметься на початок 2004 року з поясненнями причин її наявності та пропозиціями щодо шляхів її ліквідації до кінця наступного року.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також