Президент Украины и вице-президент Всемирного банка обсудили вопросы сотрудничества

06.11.2003, 11:40

5 ноября Президент Украины Леонид Кучма встретился с вице-президентом Всемирного банка по региону Европы и Центральной Азии Шигео Катцу, который впервые посещает Украину после его назначения на эту должность осенью нынешнего года. (укр.)

Метою візиту Шігео Катцу до України є обговорення з керівництвом нашої держави поточного стану та перспектив співробітництва України зі Світовим банком на тлі затвердження Радою директорів банку 23 жовтня 2003 року Стратегії допомоги Україні на 2004-2007 роки. Іншим важливим питанням для обговорення є завершення підготовки другого етапу Проекту Програмної системної позики та отримання Україною першого траншу позики банку на суму $75 млн. у грудні 2003 року.

Узгоджені пріоритети проекту ПСП-2, зокрема, передбачають проведення податкової реформи шляхом зменшення податкових пільг і вилучень, зміцнення фінансового сектору, підвищення фінансової дисципліни у паливно-енергетичному секторі.

Під час зустрічі глава української держави відзначив, що реалізація Стратегії допомоги Світового банку Україні на 2004-2007 роки сприятиме сталому економічному розвитку та європейській інтеграції України, її інтеграції у світову економічну та фінансову систему.

Президент України, вітаючи Шігео Катцу з першим візитом до України, відзначив його великий досвід роботи, ґрунтовні знання проблем перехідної економіки, що, за словами Леоніда Кучми, сприятиме плідній співпраці.

Глава держави високо оцінив рівень співробітництва зі Світовим банком та висловив сподівання на ефективну роботу у перспективі: "Ми завжди шукали компроміс для вирішення проблем, які виникали. Головне, що Світовий банк виявляє розуміння процесів, які відбуваються в Україні".

Президент України наголосив, що в умовах сталого економічного зростання на перший план виходить завдання більш повного використання можливостей Світового банку підтримувати інвестиційно-інноваційний розвиток української економіки, зокрема через сприяння залученню в Україну іноземних інвестицій, особливо в галузі промисловості, високих технологій, сільського господарства.

У свою чергу віце-президент Світового банку по регіону Європи і Центральної Азії висловив задоволення тим, що Рада директорів цього банку затвердила Стратегію допомоги Україні на 2004-2007 рр., яка, за його словами, базується на урахуванні інтересів України.

Він констатував, що робота над цією програмою здійснювалася за участю українських експертів, громадськості, уряду України, які продемонстрували сприйняття цієї програми. "Ця програма дасть змогу позичати ресурси Україні на суму до $3 млрд., як на інвестиційні проекти, так і на підтримку Стратегії розвитку", - відзначив представник Світового банку. Він також висловив сподівання на оптимальну реалізацію цієї програми.

Шігео Катцу підкреслив, що Рада директорів відзначає прогрес, якого досягла Україна за останні роки, але водночас наголосив на необхідності прискорення роботи з виконання кредитних зобов'язань.

Під час розмови представник Світового банку також виявив зацікавленість у питанні запровадження в Україні порядку реєстраційної системи земельних ділянок. У зв'язку з цим Леонід Кучма підкреслив, що в Україні згідно з Указом Президента України існує єдиний орган, який відповідає за це питання - це Державний комітет України по земельних ресурсах.

Президент України окремо відзначив важливість прямого контакту між керівництвом нашої держави та керівництвом Світового банку для подальшого розвитку плідної двосторонньої співпраці України і банку, у зв'язку з чим повторив запрошення Президенту Світового банку пану Джеймсу Вулфенсону відвідати Україну навесні 2004 року.

Своєю чергою Шігео Катцу передав вітання від Президента Світового банку Джеймса Вульфенсона та повідомив про його готовність відвідати Україну.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також