Продолжается работа над украино-греческим соглашением о трудоустройстве украинских граждан за рубежом

07.11.2003, 12:10

Министр труда и социальной политики Украины Михаил Папиев встретился с делегацией Греческой Республики во главе с заместителем министра труда и социальных дел Елефтериосом Дзиоласом. (укр.)

На зустрічі обговорювався процес підготовки та опрацювання українською та грецькою сторонами проекту Угоди щодо працевлаштування українських громадян за кордоном та їх соціальний захист, підписання якої планується під час візиту Президента України Леоніда Кучми до Грецької республіки на початку наступного року.

За результатами проведення двосторонніх переговорів на рівні експертів обговорено текст проекту зазначеної Угоди. Сторонами визначено основні принципи Угоди щодо тимчасового працевлаштування громадян строком від 3 до 6 місяців та можливості наступного працевлаштування після шестимісячної перерви, а також підписання індивідуальних трудових угод. Було розглянуто питання щодо соціального страхування та забезпечення дотримання соціальних гарантій українських громадян, працюючих у Греції. За словами заступника міністра праці Греції, грецький уряд забезпечить такі гарантії іноземцям.

Як зазначив М. Папієв, Мінпраці підтримує політику Греції щодо нормативно-правового регулювання ринку робочої сили, зокрема, курс на легалізацію іноземних громадян у Греції, в тому числі, громадян України.

Українська сторона надає важливого значення переговорам з Грецькою Республікою щодо укладення двосторонньої угоди в сфері працевлаштування громадян та їхнього соціального захисту. "Головне - це захист інтересів наших громадян, які працюють за кордоном", - підкреслив міністр М. Папієв під час зустрічі.

Було розглянуто питання щодо системи пенсійного забезпечення українців, які працюють за кордоном. М. Папієв розповів грецькій делегації про реформування пенсійної системи, яка розпочнеться з 1 січня наступного року. "При нарахуванні пенсії українським громадянам, має бути враховано їх трудовий стаж та заробітна плата за період роботи в Греції" - підкреслив міністр.

На закінчення зустрічі М. Папієв зазначив, що сьогоднішня зустріч була наступним кроком у розвитку співробітництва між Міністерствами і сприятиме посиленню соціального захисту громадян.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також