В Молдавии прошло заседание Комитета министров Совета Европы

07.11.2003, 11:19

5-6 ноября в Кишиневе состоялось 113-е заседание Комитета министров Совета Европы, в котором приняла участие делегация Украины во главе с первым заместителем министра иностранных дел по вопросам европейской интеграции Александром Чалым. (укр.)

Серед питань порядку денного засідання були взаємовідносини Ради Європи та ЄС у нових геополітичних умовах на континенті, проведення Третього самміту РЄ, а також ряд гострих проблем європейського сьогодення, таких як боротьба з торгівлею людьми, свобода пересування осіб в Європі.

У виступі глави делегації України було наголошено, що на тлі розширення ЄС Рада Європи залишається для України унікальною пан-Європейською організацією, в якій усі країни-члени ведуть діалог на рівних і в цьому зв'язку її роль буде зростати після розширення ЄС.

О. Чалий, у своєму виступі також підкреслив, що Рада Європи має сприяти підготовці тих країн, що прагнуть до членства в ЄС, у досягненні цієї стратегічної мети, зокрема шляхом її залучення до реалізації політики ЄС "Ширша Європа - Нове сусідство".

"Рада Європи, представляючи Велику Європу без ліній поділу для 800 мільйонів європейців, може спільно з Європейським Союзом вирішувати такі актуальні питання як забезпечення свободи пересування в Європі, міграція, боротьба проти торгівлі людьми", - зазначив глава української делегації.

Ці та інші важливі питання повинні стати предметом розгляду глав держав та урядів під час Третього самміту Ради Європи. У цьому зв'язку Україна підтримала проведення зустрічі у верхах у Польщі у травні 2005 р.

Крім того, українською стороною запропоновано ряд додаткових ініціатив, які можна винести на розгляд Самміту РЄ, зокрема ухвалити рекомендацію Комітету міністрів про свободу політичних дебатів у засобах масової інформації та прийняти універсальні стандарти у сфері забезпечення свободи висловлювань та інформації. Обидва документи можуть бути попередньо розглянуті на Європейській Міністерській Конференції з питань інформації у Києві в листопаді 2004 р.

У рамках засідання О.Чалий провів консультації з главами делегацій Молдови, Грузії, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Польщі, Угорщини, а також Генеральним секретарем ОБСЄ Яном Кубішем та Главою Місії ОБСЄ у Молдові Уільямом Хіллом.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також