Латвия поддерживает европейский выбор Украины

08.11.2003, 12:13

Премьер-министр Украины Виктор Янукович провел встречу с Министром иностранных дел Латвии Сандрой Калниете, которая находится в Киеве с официальным визитом. (укр.)

Під час зустрічі глава латвiйського МЗС заявила, що Латвiя рiшуче підтримує європейський вибiр України та її прагнення отримати статус асоційованого члена Європейського Союзу. Важливим кроком на цьому шляху має стати вступ України до Світової організації торгівлі. Латвія також активно сприятиме позитивному розв'язанню питання щодо надання Україні з боку ЄС статусу країни з ринковою економікою.

Зі свого боку прем'єр-міністр України висловив надію, що в європейській і євроатлантичній структурах Латвія стане важливим партнером, який буде активно співпрацювати з Україною і відстоювати її інтереси в процесі інтеграції до ЄС і НАТО. Віктор Янукович висловив вдячність латвійській стороні за конструктивну позицію під час переговорів стовно вступу України до СОТ. За словами Глави Уряду, важливим для України є також можливість використання практичного досвіду Латвії стосовно вступу до ЄС, НАТО та СОТ.

Прем'єр-міністр України В. Янукович наголосив на необхідності збереження позитивної динаміки торговельно-економічних відносин між Україною і Латвійською Республікою. А для цього потрібно прикласти максимум зусиль для мінімізації можливих негативних наслідків у взаємній торгівлі в зв'язку із вступом Латвії в Євросоюз.

С. Калнієте запевнила, що Латвія має намір вести активні переговори з Європейським Союзом про необхідність збільшення митних квот на певні групи товарів, традиційні для україно-латвійських відносин, щоб не допустити зниження обсягів торгівлі. При цьому, вона висловила впевненість, що Європейська комісія підтримає таку пропозицію, і загальноєвропейські квоти будуть збільшені для того, щоб задовольнити норми обопільних умов.

Це є першим важливим позитивним сигналом для України на двосторонньому рівні з боку одного з майбутніх членів ЄС щодо мінімізації можливих негативних наслідків у взаємній торгівлі.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також