Министр здравоохранения Украины против повышения цен на лекарства

13.12.2003, 12:59

С момента сообщения СМИ о принятии Закона Украины "О Государственном бюджете Украины на 2004 год", которым предполается введение с 1 января 2004 года НДС на лекарственные средства, журналисты и население выражает обеспокоенность возможным повышением цен на лекарства и лекарственные средства. Ситуация также осложняется информацией о повышении ставки акциза на спирт для производства лекарственных средств, которые содержат спирт. (укр.)

Питання стосовно введення ПДВ на лікарські засоби піднімалось не один раз. І кожного разу Міністерство охорони здоров'я дотримувалося конкретної точки зору: введення ПДВ на лікарські засоби безперечно буде мати негативні соціально-політичні наслідки і торкнеться в першу чергу найбільш вразливих та соціально-незахищених верств населення.

Якщо проаналізувати зарубіжний досвід оподаткування ліків, отримуємо наступну картину: у більшості розвинених країн ставка ПДВ на ліки складає: Голландія - 6%, Бельгія - 6%, Франція - 2.1%, Італія - 9%. При цьому в цих країнах діє система соціального медичного страхування, а фармацевтичні підприємства є економічно потужними і технологічно розвиненими. Що стосується досвіду Російської Федерації, то введення 10 відсоткової ставки ПДВ на ліки, призвело до підвищення їх цін (у середньому по країні) на 12%, а в окремих регіонах - до 40%.

Ситуація, яка склалася сьогодні загрожує соціальної стабільності країни. Відповідно до п. 49 статті 80 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" скасовується пільга на лікарські засоби і вироби медичного призначення "крім продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, допущених до застосування в Україні за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України".

Сьогодні уряду надано право визначати, які саме лікарські засоби будуть звільнятися від сплати ПДВ.

Міністерством охорони здоров'я, разом із фахівцями-клініцистами, детально опрацьовано це питання з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Усі спеціалісти-медики одностайно дійшли висновку про те, що єдиним можливим варіантом формування такого переліку є визнання у якості переліку Державного реєстру лікарських засобів України.

До цього реєстру включено усі зареєстровані в Україні лікарські засоби. Кожен з них має свій спектр дії та свій контингент хворих.

Це ліки для:

- надання медичної допомоги у стаціонарах, в амбулаторно-поліклінічних умовах, для здійснення пільгового забезпечення лікарськими засобами осіб, які мають на це право;

- забезпечення профілактичних і протиепідемічних заходів та лікування хворих на інфекційні хвороби;

- забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, зниження ризиків впливу навколишнього середовища;

- підтримання здоров'я літніх людей (включаючи традиційні для українського населення препарати).

До реєстру також включено фармацевтичні субстанції, які використовуються вітчизняною промисловістю для виробництва лікарських засобів.

Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв коментуючи це питання 12 грудня 2003 року, зазначив: "Позиція Міністерства охорони здоров'я однозначна і не може бути змінена за будь-яких умов: ціни на ліки сьогодні зростати не можуть. І я, як керівник галузі, можу запевнити: Міністерство охорони здоров'я додасть максимальних зусиль для запобігання негативному розвиткові ситуації. Ми несемо відповідальність за виконання Указів Президента, програми дій уряду та взятих на себе зобов'язань, як медики та як громадяни України. Саме тому, наше завдання - не допустити зростання соціальної напруги та можливих її негативних наслідків.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також